Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gängkriminell: ”Om min familj ska vara i fara ska allas familjer vara i fara”

Uppdaterad
Publicerad

I september har gängvåldet passerat flera nya gränser: anhöriga till kriminella har mördats och personer helt utan koppling till den pågående konflikten har skjutits eller sprängts till döds av misstag. 

– Om min familj ska vara i fara ska allas familjer vara i fara, säger en tongivande gängkriminell. 

SVT Nyheter har under den senaste veckan talat med flera personer som har hög status i den gängkriminella miljön och är involverade i den pågående konflikten.  

Gemensamt för dem är att de vägrar besvara frågor som de uppfattar som besvärande – exempelvis förnekar de att gängen aktivt letar efter pojkar i yngre tonåren som kan utföra mord på beställning.

– De vill själva ”kliva”, säger en gängkriminell. Det är ingen som tvingar dem, inte från vårt håll i alla fall.

Men det är ändå barn som mördar på uppdrag av kriminella nätverk?

Mannen duckar, byter ämne:

– Vi står bakom droghandeln och att alla gör pengar – och att döda våra fiender.

Ökning av åtal

Siffror från Åklagarmyndigheten visar en kraftig ökning av åtal mot personer mellan 15 och 17 år gällande mord, mordförsök, förberedelse till eller stämpling till mord.

Hittills i år, fram till sista augusti, handlade det om 84 åtal. Att jämföra med 53 åtal för motsvarande period förra året – och åtta åtal för tio år sedan.

De gängkriminella vi talar med är däremot villiga att berätta hur de ser på det eskalerande våldet där även familjemedlemmar numera är måltavlor och unga kontraktsmördare skjuter eller spränger på fel adress.

– Det är tragiskt, tyvärr. Men samtidigt är det 2023, säger en av dem.

– Det här kommer aldrig ta slut. Vadå, om någon har gjort en brottshandling mot min familj, varför skulle jag låta det vara?

”Som riktiga män”

Flera betonar att en utomstående aldrig kan förstå deras värld eller logiken bakom våldet.

– Vi säger, det kanske lugnar ner sig en, två månader. Men tredje månaden kommer det bli doff-doff-doff. Tre, fyra, fem, sex adresser. Fattar du? Du kan inte de här grejerna, säger en av männen.

En annan säger:

– Ingen vill att familjer ska drabbas. Men det har blivit som det har blivit och vi försöker lösa det på bästa sätt.

Vad är “på bästa sätt”?

– Att man kommer fram till en lösning som riktiga män. Döda varandra, men inte gå på familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.