Gatuvåldet blir vanligare och grövre

Publicerad

Gatuvåldet är ett växande problem. Det har blivit vanligare och grövre och begränsar sig inte till storstäderna. Den samstämmiga bilden ger Rapports rundringning till landets 15 största akutmottagningar.

För 5-10 år sedan var en knivskada en sensation. I dag är det vardagsmat, säger man på Helsingborgs lasarett. Våldet har blivit råare, vittnar man på Norrlands universitetssjukhus.

På Södersjukhusets akut i Stockholm är antalet våldsskadade större än såväl hjärtinfarkter, blindtarms- inflammationer som astmapatienter.

Koppling till alkoholkonsumtionen
Antalet polisanmälningar kopplade till gatuvåld har också ökat markant. Antalet är i dag omkring tre gånger så stor som för 15 år sedan.

-I 48 procent av de fall som vi ser så är det flera gärningsmän på samma offer. Man använder oftare och oftare tillhyggen och vapen av olika slag. Man går oftare på alkoholpåverkade personer som lättare blir ett offer, säger Sören Carlsson Sanz, vårdchef för akuten på Södersjukhuset till Rapport.

-På helgerna kan man väl säga att nästan samtliga ärenden som vi åker på är alkoholrelaterade, säger Annika Lindahl, krogsamordnare på polisen.

En del forskare menar dock att gatuvåldet inte har ökat, utan att fler polisanmäler i dag än tidigare.

-Det finns skäl att tro att numer anmäler folk oftare till polisen även mindre allvarliga våldshändelser som inträffar på stan, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

-Det säger jag är helt fel, och vi kan visa det med den forskning som vi bedriver, menar Sören Carlsson Sanz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer