Deltagare vid Pride-marschen i Uganda 2014. Arkivbild. Uganda har nu lagt fram hårda nya lagar mot samkönat sex, något som har väckt internationell kritik från bland annat Amnesty. Foto: TT/AP

Nio länder där hbtq-rättigheter pressas tillbaka

Publicerad

I Uganda planeras ett lagförslag som belägger homosexualitet med dödsstraff, men landet är inte ensamt. Här är nio länder, inklusive Uganda, där hbtq-rättigheter pressas tillbaka.

Svenska gayrörelsen har kämpat under lång tid för sina rättigheter, men på många platser i världen saknas samma rättigheter helt.

Samkönade relationer är förbjudna i minst 68 länder runtom i världen, enligt den internationella hbtq-gruppen ILGA. Nyhetsbyrån Reuters har sammanställt en lista på länder där hbtq-rättigheter just nu pressas tillbaka – några av dem kan du läsa om nedan.

1. Uganda

Östafrikanska landet Uganda gick tidigare i oktober ut med planerna på en ny lag för att stoppa ”onaturligt sex”. Landets etik- och integritetsminister Simon Lodoko säger till Reuters att ”homosexualitet inte är naturligt bland ugandier” men att det skett ”massrekrytering” bland unga.

Enligt honom räcker det inte med de rådande lagarna där homosexualitet är förbjudet. Det nya lagförslaget innebär att all ”inblandning eller förespråkande” av homosexualitet blir brottslig och att det kan straffas med döden, enligt ministern.

2. Brunei

Brunei skärpte i år straffen för homosexualitet, som redan var olagligt i landet med upp till tio års fängelse som straff. I våras infördes nya lagar där sex mellan män, liksom otrohet och flera andra brott, kan straffas med döden i enlighet med landets tolkning av islamisk lag, sharia.

Sultanen av Brunei tvingades dock backa något på grund av internationell press och gick i maj ut för att meddela att dödsstraff inte ska verkställas vid brott mot de nya lagarna, enligt BBC.

3. USA

USA har i år börjat införandet av förbudet mot transpersoner i militären, ett skifte som president Donald Trump meddelade 2017.

Trump hänvisade till vårdkostnader är han tillkännagav sitt beslut. Det innebär ett skrotande av regler instiftade av Trumps föregångare Barack Obama år 2016, som innebar att transpersoner för första gången fick arbeta öppet i militären.

4. Ryssland

Ryska myndigheter utdelade i fjol för första gången böter till en minderårig för brott mot landets så kallade ”gaypropaganda-lag”.

Lagen förbjuder vad myndigheter kallar främjandet eller uppmuntrandet av homosexualitet gentemot minderåriga, men har enligt Reuters alltmer använts för att trycka ned hbtq-grupper.

5. Polen

Ledaren för Polens styrande parti, konservativa Lag och rättvisa (PiS), har i år fördömt pride-parader och framhållit att man med hjälp av lagar ska reglera vad han kallar för en ”kringresande teater”.

PiS har inför landets stundande parlamentsval gjort hbtq-frågan till kampanjfråga, vilket enligt kritiker har underblåst våld eller hot mot de minoritetsgrupperna.

6. Indonesien

Indonesien har skrivit ett lagförslag som skulle förbjuda sex mellan personer av samma kön, men en omröstning i parlamentet som skulle ha hållits i september har skjutits upp efter protester.

Lagförslaget innebär också förbud mot sex utanför äktenskapet, fyraåriga fängelsestraff för abort i fall där det inte finns ett medicinskt nödläge eller våldtäkt, och fängelse för svart magi.

7. Nigeria

År 2014 väckte Nigeria internationell kritik för en lag som gjorde samkönade äktenskap brottsliga. Brott mot den nya lagen kan leda till upp till 14 år i fängelse.

2017 åtalades 43 personer för homosexuella handlingar vid ett rättsfall, varav de flesta dömdes till övervakning och ”sexuell rehabilitering”.

8. Malaysia

Hbtq-grupper i Malaysia har vittnat om växande förföljelser, med spöstraff mot två kvinnor i fjol som ett tydligt avskräckande exempel. De två kvinnorna dömdes till den offentliga piskningen för att ha ”försökt idka lesbiskt sex” i delstaten Terengganu.

Premiärminister Mahathir Mohamad som leder regeringen som valdes in i fjol har sagt att Malaysia som land inte kan acceptera hbtq-rättigheter eller samkönade äktenskap.

9. Tchad

Tchad införde 2017 nya lagar med fängelsestraff och böter för samkönat sex. Samkönade sexuella relationer var fram tills dess inte uttryckligen förbjudna, även om det förekom lagar mot ”handlingar som går emot naturen”, enligt ILGA.

Ett tidigare utkast av lagarna som infördes 2017 hade inneburit att samkönat sex kunde leda till upp till 20 år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.