”GBS-provtagning kan rädda nyfödda”

Uppdaterad
Publicerad

Allmän provtagning efter grupp B-streptokocker, GBS, hos gravida skulle kunna förhindra att svenska nyfödda drabbas av död och handikapp. Det skriver AT-läkare Emma Tham i en debattartikel i SvD i dag.

GBS finns hos upp till en tredjedel av alla gravida, utan att de behöver ha symtom. Vid hälften av alla för- lossningar smittas barnet, men bara ett av 500 insjuknar.

Med provtagning och antibiotika- behandling under förlossningen, vilket redan sker i t.ex. USA och Spanien, skulle liv sparas, skriver Emma Tham.

Emma Tham är själv en av dem som drabbats av de bristande provtagningsrutinerna kring GBS. Hennes son Sebastian smittades vid födseln och avled, bara fem dagar gammal.

-Om jag vetat att jag var bärare av GBS hade jag kunnat få antibiotika under förlossning som skulle ha skyddat Sebastian. Jag hade dessutom stannat kvar på BB i åtminstone tre dagar för observation. Då hade man kanske kunnat upptäcka och förhindra det här, säger Emma Tham till Rapport.

Faställs med odlingsprov

GBS är bakterier som finns på flera ställen i kroppen, speciellt i tarmen och vagina. Kvinnan har i allmänhet GBS i vagina utan att det orsakar någon infektion eller ger några symptom. För att fastställa om en kvinna är smittad tas odlingsprov från slidan, urin, urinröret och ändtarmen.

Att smitta överförs från modern till barnet i samband med förlossning är sällsynt, skriver barnmorska Marie Sjödin och professor Babill Stray-Pedersen som sammanställt fakta åt INFPREG, kunskapscentrum för infektioner under graviditeten.

Var tredje gravid är smittad

Undersökningar i Sverige har visat att upp till 30 procent av alla gravida kvinnor har GBS någon gång under graviditeten, men det behöver inte leda till att fostret blir infekterat eller att det nyfödda barnet får en GBS-infektion. För att en infektion ska uppstå krävs bland annat en tillräckligt stor bakteriemängd, motståndskraftiga bakterier och mottaglighet hos barnet att få infektionen.

Hälften av alla barn som föds av mödrar med GBS får bakterien överförda till sig men blir trots det inte sjuka.

Riskfaktorer

Ökad risk för att barnet ska få infektionen finns om den gravida kvinnan haft en urinvägsinfektion eller har stora mängder bakterier i livmoderhalsen, om förlossningen startar före gravditetsvecka 37, vid vattenavgång i mer än 18 timmar innan födseln eller om kvinnan får feber under förlossningen.

Antibiotika

Överföringen av infektionen från mamma till baby kan förhindras om mamman behandlas med antibiotika under förlossningen. Men att ge antibiotika till gravida kvinnor är kontroversiellt eftersom det ökar risken för att bakterier blir resistenta.

Men de svenska experter som håller på att ta fram en policy för hur GBS ska förebyggas i Sverige menar att det skulle kunna rädda många liv.

-Jag tycker att vi borde kunna samla oss ganska snart till en nationell policy som alla är överens om. All internationell erfarenhet talar för att det skulle minska både dödsfallen och antalet barn som insjuknar, säger Stellan Håkansson, docent Norrlands universitetssjukhus till Rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.