Vill man locka med ett inflyttningsfärdigt humlebo kan man gräva ned blomkrukor av lera, eller små lådor, på ostörda platser. Ett annat sätt att attrahera humlorna är att ha en kompost eller rishög i närheten av trädgården.
Enligt Thorsten Rahbek Pedersen, bi- och humleexpert på Jordbruksverket, är det viktigt att det inte är för ”välstädat”.
– De gillar att bo i stenhögar och gamla sorkbon, och annat som ser lite skräpigt ut, säger han.
Humlor är nyckfulla när det gäller att välja boplatser, och det finns ingen säkert sätt att få dem att känna sig hemma.
– De är petiga och nöjer sig inte med vad som helst. Det finns humlebon att köpa i flera affärer, men undersökningar visar att chansen är en på tio att de bosätter sig där.
Upptäcker man ett eller flera bon i eller i närheten av trädgården gör man bäst i att låta humlorna verka i fred.
– Det är en väldig trevlig insekt som gör stor nytta. En bra pollinering gör att du får fler frukter och bär av bra kvalité, säger Thorsten Rahbek Pedersen.
Humlor
- Humlornas långa tungor gör att de har lätt att komma åt nektar i djupa och smala blommor.
- Jämfört med honungsbin är humlorna effektivare då de kan flyga vid lägre temperaturer och är aktiva längre tid på dygnet.
- Hela maj och början av juni är en kritisk period för humlorna vad gäller föda. I trädgårdar håller de sig då gärna nära bärbuskar och fruktträd.
- Många humlearter ogillar välstädade områden, och bygger i stället gärna bon i stenmurar eller på platser där det finns mycket mossa och gammalt gräs.
Källa: Jordbruksverket