Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör. Foto: Claudia Torres/MUCF

Generaldirektören för MUCF välkomnar genomlysningen

Publicerad

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor får kritik av Statskontoret. Myndigheten måste skärpa sin kontroll av de organisationerna som de ger statliga bidrag till.

– Vi tar det naturligtvis på fullt allvar. Vi har redan börjat jobba mycket med de här frågorna, säger generaldirektör Lena Nyberg.

I måndags presenterade Statskontoret en granskning de gjort av MUCF, som visar på att kontrollen i myndighetens bidragsgivning inte är tillräcklig. Generaldirektör Lena Nyberg välkomnar genomlysningen av den egna verksamheten. 

– Vi har sedan en lång tid tillbaka tittat på hur vi bättre ska kunna kontrollera bidrag och bidragstagare och skapat en del nya rutiner. För att ska kunna leva upp till det Statskontoret säger full ut så måste vi ha förstärkta resurser på bidragsgivningen, säger Lena Nyberg.

Resursfördelning: ”en politisk avvägning”

Statskontoret föreslår att MUCF tar resurser från bidragsdelen och lägger på kontroller. Men det är inget beslut myndigheten kan ta själva enligt Lena Nyberg. 

– Det är regeringen som måste ta ställning till det. Vi vet att civilsamhällets organisationer vill ha sina bidrag så det får bli en politisk avvägning, säger hon.

Statskontoret hävdar att MUCF:s bristande kontroll kan skada medborgarnas förtroende för bidragsgivning.

– Om en myndighet inte ger hundra procents leverans så är det klart att det påverkar, säger Lena Nyberg.

Varje krona ska hamna rätt

Men hon påpekar att Statskontoret pekade på flera positiva aspekter av verksamheten i sin granskning, och att MUCF alltid strävar efter att nå bästa möjliga resultat.

– Vi betalar inte ut en enda krona om vi tror att den går fel. Alla projekt blir inte så bra som man tror att de ska bli, men när vi fattar beslutet så är alltid ambitionen att varje krona ska hamna rätt, säger Lena Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.