Georg Riedel: ”Kommer minnas Gunilla som en fin vän”

Uppdaterad
Publicerad

Barnboksförfattaren och illustratören Gunilla Bergström har dött, 79 år gammal. Hon är framförallt känd för att ha skapat barnboksfiguren Alfons Åberg och för hur hon gestaltade livet som en vanlig kille i en vanlig lägenhet med en vanlig pappa.

– Jag kommer minnas Gunilla som en fin vän, och en person som brydde sig mycket om människor och speciellt barn som hade det svårt i livet och i samhället, säger musikern Georg Riedel till SVT.

Hon var en av de första att gestalta teman som funktionsnedsättningar, skilsmässa och en ensamstående pappa i sin barnlitteratur. Gunilla Berströms böcker om Alfons Åberg har blivit flitigt utlånade på svenska bibliotek i snart 50 år och fortsätter att vara samtida och moderna.

En av de som kommer att minnas Gunilla är musikern och kompositören Georg Riedel. Han har skapat melodierna till flera av de mest älskade barnfilmerna i svensk historia – däribland de om Alfons Åberg.

– Den musiken jag fick göra till Alfonsfilmerna är det roligaste jobb jag gjort någonsin. Jag kände väldigt starkt för den här figuren, säger han.

– Han var en så udda liten figur, samtidigt var han så vardaglig.

Utöver musiken i Alfons Åberg samarbetade Georg Riedel och Gunilla Bergström i arbetet med flertalet teatrar och musikaler.

– Hon hade ganska starka idéer hur hon ville att saker skulle vara och det kom till uttryck ibland. Men vi hade ett ganska fint samarbete, säger Georg Riedel.

Delade med sig om sitt liv

Journalisten Johan von Sydow är mitt upp i arbetet med en dokumentär om Gunilla Bergström under tiden han får veta om hennes bortgång. Han minns framförallt hur hennes personlighet och erfarenheter gjorde avtryck i hennes böcker.

Hon var ju en doldis på många sätt. Hon var ju inte någon Astrid Lindgren som gick ut och gjorde utspel. Hon var en lite hemlighetsfull författare. Alla kände till hennes figurer men ingen kände till vem hon var, berättar Johan von Sydow och fortsätter.

– Hon skrev ju utifrån egna erfarenheter. Hon var ett skilsmässobarn och fick själv ett barn med funktionsnedsättning. Hon delade med sig om sitt liv och hon hade den begåvningen att alla som tittade på detta kände att det handlade om dem.

”En legend har lämnat oss”

Även medlemsorganisationen Svenska Tecknare där Gunilla Bergström var medlem hela sin karriär, meddelar att det är en stor sorg att höra om hennes bortgång.

– En legend har lämnat oss. Gunilla Bergström har betytt oerhört mycket för den svenska barnlitteraturen och varit en inspiration för alla illustratörer inom genren, säger Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.