Ghogha trotsar regimen i Iran

Publicerad

En av Irans regimkritiska rap-artister besöker just nu Sverige. Det är första gången hon lämnar Iran och med sitt budskap om ett fritt Iran är konserterna i Sverige förenat med stor fara för henne själv.

Det kan vara svårt att förstå, men Ghogha är ett hot mot makten i Iran. I snart fem år har Ghogha rappat om framför allt kvinnors situation i Iran. Hennes budskap är politiskt sprängstoff, men hon har bestämt sej för att strunta i riskerna.

-Det har varit riskfyllt hela tiden, men det har jag bortsett ifrån. Det är svårt, eftersom musikstilen är ny och mina texter är kritiska – och så är jag kvinna, säger Ghogha till Rapport.

”På grund av demonstrationerna
har vi fått världens blickar på oss
Men det finns vissa människor
som har gett oss dåligt rykte”

På scen för första gången
Med sina samhällskritiska texter har Ghogha aldrig tidigare fått uppträda inför sin publik. Konserten i Stockholm är alltså första gången hon står på scen.

-Det var lite nervöst i början, men jag visste vad jag måste göra så jag lade skräcken åt sidan, säger hon.

Massiv mediabevakning
Sverigeturnén besöker Stockholm, Göteborg och Malmö och består även av iranska hiphopartister som numer lever i exil.

Mediabevakningen är massiv och både brittiska BBC och amerikanska Voice of America kommer sända konserten över Iran.

-Hon har tagit sig ända hit och säger de här fantastiska, starka grejerna. Många är här för att dokumentera och det kommer att spridas på Youtube. Det här är en av de grejerna som är viktigast för kampen i Iran, säger en ung iranska som lyssnat på konserten.

”Jag fryser, solen är borta
Min kropp har blivit till is
Jag är roten under jorden
Jag kvävs om jag inte får luft”

Niklas Forsberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer