Se smittskyddsexperten Johan Giesecke berätta om varför han tror att ett vaccin mot coronaviruset inte kommer vara effektivt. Foto: SVT

Giesecke: Det är inte säkert att ett vaccin kommer vara effektivt

Uppdaterad
Publicerad

Det finns väldigt lite länderna kan göra för att stoppa coronaviruset – och i princip alla människor kommer utsättas. Dessutom är det osäkert hur effektivt ett vaccin faktiskt kommer vara. Det säger den tidigare statsepidemiologen och WHO-rådgivaren Johan Giesecke till SVT Nyheter.

I en artikel i den ansedda medicinska tidskriften i The Lancet hänvisar smittskyddsexperten bland annat till svenska undersökningar som visar att en betydande andel av de smittade inte visste eller var osäkra på om de hade smittats.

Det har fått Johan Giesecke att dra slutsatsen att alla i hela världen så småningom kommer att utsättas för viruset, oavsett vilka åtgärder som vidtas.

– Ja, det tror jag. Men de allra flesta kommer inte märka av det överhuvud taget, säger Johan Giesecke när SVT Nyheter träffar honom.

Man ska inte bli orolig nu alltså?

– Nej, det ska man inte bli.

Är du själv orolig?

– Nej, det är jag inte.

Naturlig immunitet ger bättre skydd än vaccin

Johan Giesecke säger också att det inte är säkert att ett vaccin kommer vara särskilt effektivt.

– Just nu vet vi inte om man blir immun efter den här sjukdomen, om immuniteten är tillräcklig och hur länge den varar. Men när det gäller alla sjukdomar är det bättre att ha haft sjukdomen än vaccinet. Infektionen ger en mer komplett immunitet än vaccinet.

– Om nu den naturliga immuniteten är halvdålig ska man inte räkna med att vaccinet kommer vara särskilt mycket bättre.

Johan Giesecke hänvisar till influensavaccin, som har en skyddseffekt på omkring 50 procent.

”De flesta får inte några symptom”

Samtidigt finns det i nuläget inga färdiga studier, vilket gör att det, precis som så mycket annat kring det nya coronaviruset, kokar ner till mer eller mindre välunderbyggda gissningar.

– Det är mycket diskussioner. Om man blir riktigt sjuk kanske man får en bra immunitet? Blir man immun om man bara har ont i halsen? Det där vet ingen.

Riskerar du inte att svinga lite vilt, eftersom det inte finns några studier?

– Nej, varför det? Jag säger bara att eftersom den naturliga immuniteten kanske är dålig kanske det inte är säkert att vaccineffekten blir bra. Det jag säger är att man inte ska räkna med att vi får ett bra vaccin om tre månader.

En del kanske blir rädda när de läser det här, vad säger du till dem?

– Att de flesta inte får några symptom överhuvudtaget, så det spelar inte så stor roll. Det kanske kommer mediciner som är bra och sedan får man fortsätta forska på ännu bättre vaccin.

Tegnell: Finns en koppling

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger så här om sin företrädares kommentarer:

– Det är jättesvårt att veta, men det finns absolut en koppling mellan sjukdomar där man får en naturlig immunitet som är halvdålig och svårigheter att få fram ett vaccin.

Även Anders Tegnell tar upp influensavaccin som exempel:

– Det fungerar inte speciellt bra på äldre, tyvärr.

Under onsdagsmorgonen utvecklade Johan Giesecke sitt resonemang i Morgonstudion. Se klippet ovan.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.