Giesecke: Det var så väldigt oväntat

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två år sedan sade Johan Giesecke, forskningschef på europeiska smittskyddsmyndigheten, i Aktuellt att vaccinet mot svininfluensan var ofarligt.

– Det finns inga helt ofarliga vacciner men jag skulle säga att det är mindre farligt än influensan. Det här är såvitt vi vet ett vaccin med väldigt få biverkningar, sade han då.

I dag säger han till Aktuellt att det han sade då stämde rätt väl med det man visste i det läget, att influensavaccin har haft ytterst få biverkningar genom åren.

Så du tycker inte det finns något skäl att ångra sig eller tänka om?

– Vad vi på ECDC gjorde så fort vi fick rapporterna från Sverige och Finland i augusti 2010 var att vi drog igång en stor studie i åtta europeiska länder för att se hur biverkningarna hänger ihop med vaccinet. Från början var det svårt att veta eftersom det var en helt ny biverkan.

– Sambandet i Sverige och Finland är mycket starkare än i andra europeiska länder. I Kanada har man använt nästan samma vaccin och har inte sett någonting av den här biverkan.

Du hade sagt samma sak i dag?

– Med de kunskaper vi hade då hade jag sagt det, ja.

Johan Giesecke sade att det som har hänt kommer att spela roll för hur man ser på massvaccineringar i framtiden,  men har tror att beredskapen för att göra massvaccineringar kommer att finnas kvar.

– Det kommer att komma nya pandemier och risken kommer i vissa lägen bedömas vara så stor att man vill vaccinera. Alla medicinska åtgärder har en biverkningsrisk. Man måste väga den mot nyttan. Man ska komma ihåg att det här vaccinet har faktiskt räddat liv i Sverige. Mellan 30 och 60 liv.

Ska ni inte vara tydliga då och säga att det finns stora risker?

– Jag tycker nog vi var rätt tydliga och sade att det fanns risker och biverkningar. Men det var inte vi på ECDC som fattade det här beslutet, vi kom med rekommendationer om vilka vi tyckte skulle vaccineras, men de som fattar beslutet måste alltid väga risken mot nyttan.

Kunde man varit tydligare?

– Det här var så otroligt oväntat. Det är lätt att säga efteråt att det här borde ni ha sett. Det var svårt att göra det då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet