Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal med två vaccintillverkare för att säkerställa att Sverige har tillgång till vaccin under en eventuell pandemi. Foto: TT

Massvaccinering gav långt influensaskydd

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade vaccinet som användes mot svininfluensan skyddade fler under influensasäsongen nästkommande år. En ny studie visar nu att fler dog då i Danmark, där man inte hade en massvaccinering, än i Sverige.

Svininfluensan (A(H1N1)-viruset) spreds över stora delar av världen under 2009. Viruset gjorde många sjuka och ledde i flera fall även till döden.

I Danmark rekommenderades endast gravida, sjukvårdspersonal och riskgrupper att vaccinera sig. I Sverige och de övriga länderna valde man att försöka få alla att vaccinera sig. Forskare har nu jämfört influensasäsongerna under 2009 och 2010 i de fem nordiska länderna, rapporterar Dagens Nyheter.

Svininfluensautbrottet blev inte värre i Danmark än de andra länderna 2009. Sjukhusinläggningar och dödsfallen var nästan lika många i alla länder, oavsett hur många som vaccinerats, visar den nya rapporten.

Stor skillnad året efter

Men studien (som har publicerats i tidskriften Eurosurveillance) visade att det var en betydlig skillnad under nästkommande influensasäsong. Då drabbades danmark hårdare än de andra länderna. Då dåg 53 personer på grund av viruset i Danmark, medan Sverige bara drabbades av 9 dödsfall och Finland 13. Forskarna menar därför att vaccinet skyddade befolkningen även under nästa influensasäsong.

– Det verkar rimligt att tro att influensan blev värre i Danmark för att landet vaccinerade väsentligt färre än de andra länderna under pandemin. Allmän vaccinering vid en pandemi har alltså viktiga effekter, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Dagens Nyheter.

Har fått kritik

Massvaccineringen har dock kritiserats. Det har senare visat sig att flera fått den neurologiska sjukdomen narkolepsi till följd av Vaccinet Pandemrix. Framför allt unga drabbades efter vaccineringarna.

SVT har tidigare rapporterat om att riksdagen beslutat att de som drabbats av narkolepsi efter vaccineringarna mot svininfluensa ska ersättas. De ska kunna få maximalt 10 miljoner i ersättning. Hittills har det kommit in cirka 475 ansökningar om ersättning.

Folkhälsomyndigheten har tidigare beräknat att massvaccineringen under 2009 gjorde att Sverige kunde undvika 110 fall av intensivvårdade och 44 dödsfall. 

Om undersökningen

Under 2009 varierade vaccinationstäckningen mot svininfluensa i de nordiska länderna.

I Sverige vaccinerades 60,0 procent. I Finland 48,2 procent, 44,1 procent i Island och 41,3 procent i Norge.

I Danmark, som inte rekommenderade massvaccinering, var den 6,1 procent.

Källa: Dagens Nyheter och Eurosurveillance

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.