Giesecke tror på lättade restriktioner för personer i 70-årsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell för Dagens Nyheter att lättade coronarestriktioner för äldre kan vara på gång i Sverige. Något som tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tycker är rimligt.

– Friska 70-åringar och lite äldre ska inte behöva sitta instängda som man gjort hittills, säger han.

Förra veckan uttryckte statsepidemiolog Anders Tegnell vid en av Folkhälsomyndighetens pressträffar en oro över att så många äldre satt isolerade i onödan. Han menade att det fortfarande gick bra för människor över 70 att röra sig utomhus – med avstånd, och att träffa barnbarnen ute i trädgården. Och under helgen berättade han för DN att lättare restriktioner för människor över 70 skulle kunna vara på gång i veckan.

Sedan tidigare har myndighetens generaldirektör Johan Carlson sagt att man ser över rekommendationerna när han gästade Agenda.

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke tror att de lättade rekommendationerna kan komma i veckan.

– Jag är ganska säker på det. Friska 70-åringar och lite äldre ska inte behöva sitta instängda som man gjort hittills, säger han i Morgonstudion.

Träffa barnbarn

Han tror att de lättade rekommendationerna kommer att innebära att människor runt 70-årsåldern kommer att kunna träffa sina barnbarn, även inomhus – förutsatt att alla är friska när man gör det.

– Det här är en åldersgrupp som har en ganska liten andel som blir allvarligt sjuka, säger Johan Giesecke.

”Stor risk”

Att smittspridningen ska öka kraftigt om restriktionerna lättar för äldre i Sverige tror inte den tidigare statsepidemiologen.

– Det är klart att med fler människor ute ökar risken för smittspridning. Men åldersgruppen 70 till 80 är oftast inte ute i folktäta sammanhang på samma sätt som yngre människor, säger han.

Samtidigt pekar Johan Giesecke ut ett annat omdebatterat fenomen – immunitet.

– Det finns ju en diskussion kring det här, men viss immunitet finns ju, det är helt klart, säger han.

Han understryker samtidigt att coronaviruset samtidigt är något som vi kommer att leva med under lång tid.

– En stor risk är om vi skulle lätta för mycket på restriktionerna.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.