Alla fyra dildosar innehöll kemikalier. Foto: Testfakta

Giftiga ämnen i dildos

Uppdaterad
Publicerad

När Testfakta undersökte dildosar upptäckte man att flera farliga ämnen förekom i sexleksakerna.

Testfakta har låtit testa fyra olika dildos från två olika svenska sexshopar. Undersökningen visar att alla fyra sexleksakerna innehåller kemikalier. En av dem innehåller DIDP, en farlig så kallad ftalat. I tester på djur har ftalaten visat sig kunna skada levern vid höra halter.

-Det man kan drabbas av är nekros, när cellerna dör. Men det är vid väldigt höga doser, säger toxikologen Bert-Ove Lund till SVT.

Stor debatt i Tyskland

Det har under de senaste åren kommit flera larm om att sexleksaker av plast kan innehålla hälsofarliga kemikalier. Danska kemikalieinspektionen fann bland annat höga ftalater i produkterna för några år sedan. Greenpeace gjorde samma upptäckt, och resultaten var så oroväckande att tyska motsvarigheten till miljöpartiet gick och varna för hälsoriskerna med sexleksaker.

-Jag förväntar mig att regeringen ser till att inga sexleksaker innehåller höga halter av farliga ftalater, skrev Volker Beck, ledamot för Die Grünen i förbundsdagen.

Kampanjerna emot ftalater fick sådan omfattning att vissa tillverkare i dag marknadsför sina produkter med ”fri från ftalater”.

EU-förbud på väg

I Sverige finns inga förbud mot ftalater för vuxna. Däremot är de värsta varianterna av kemikalien förbjuden i plastleksaker för barn som går att stoppa i munnen. Men ett förbud kan snart komma att gälla alla plastprodukter.

-Det finns ett danskt förslag om att förbjuda värsting-ftalaterna som just nu behandlas i EU:s kemikaliebyrå, men det blir nog inget beslut förrän i nästa år, säger Bert-Ove Lund.

Testfaktas test

  • Resultatet från analysen visar att ingen av de farligaste ftalaterna finns i produkterna. Dildon ”Ass Play Ballsy” innehåller en ftalat, DIDP, men i låga halter.   
  • Laboratoriet hittade även kemikalien cyclohexane dinonyl ester i tre av dildosarna medan den fjärde innehöll, iso-/tereftalater och di(2-ethylhexy)adipat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.