Fredrik Reinfeldt utkämpade en maktstrid med Ulf Kristersson om ordförandeposten i Moderata ungdomsförbundet i början av 1990-talet. Foto: Henrik Montgomery/Pontus Lundahl/TT

Reinfeldt talar ut om bråket med Kristersson – för 26 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Förre Moderatledaren Fredrik Reinfeldt utkämpade en bitter personstrid om att bli Muf:s ordförande med nuvarande partiledaren Ulf Kristersson i början av 1990-talet.

– Det gjorde ont i min själ och mitt hjärta, säger före detta statsministern om bråket i SVT:s dokumentärserie Statsministrarna.

I programmet lättar Reinfeldt sitt hjärta angående en öppen maktkamp inom Moderata ungdomsförbundet, Muf, som han hade med Ulf Kristersson – för nära 30 år sedan.

Tiden inför valet att tillsätta en ny ordförande hade kantats av interna bråk och motsättningar som hade skapat stora sprickor i partiet och särskilt inom ungdomsförbundet.  

– Jag har sett det som mitt livs största misstag att ta en personkonflikt, säger Reinfeldt och medger samtidigt att konflikten var en stor erfarenhet att ha med sig senare i sin politiska karriär.

”Slaget i Lycksele”

Media beskrev Muf:s förbundsstämma år 1992 som ”Slaget i Lycksele”, där det hade bildats två jämnstora läger bakom respektive kandidat. Motsättningarna bottnade i att Reinfeldt stod för en mer konservativ hållning och Kristersson för en nyliberal inriktning.

Det hela fick sitt slut när Reinfeldt vann omröstningen med tre röster, 55 mot 58, och knep ordförandeposten.

I dag, 26 år senare anser Reinfeldt att striden om ordförandeposten, som utvecklades till ett personligt bråk, var en viktig lärdom att inte upprepa.

Försonades med Kristersson

– Det viktigaste löfte jag utformade till mig själv därefter var att det här ska jag aldrig mer igen utsätta mig själv och mina nära för, säger Reinfeldt.

Han tillägger att han efteråt tog på sig ansvaret att hela partiet och ungdomsförbundet som skadats av bråken, och såg till att bli sams med Kristersson.

Efter att Moderateran och Alliansen vann valet 2010 utnämndes Ulf Kristersson till socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.