Göran Persson Foto: Pontus Lundahl/TT

Göran Persson: Jag är rädd för sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Lögnen har blivit ett politiskt vapen. Det menar ex-statsministern Göran Persson – och pekar särskilt ut USA:s president Donald Trump. Samtidigt avslöjar han att han är rädd för sociala medier.

– Där kommer man bokstavligen talat att döda folk framöver.

I SVT:s program ”Statsministrarna” berättar den före detta socialdemokratiska statsministern Göran Persson att han inte är ett dugg rädd för ”vanliga” medier – men att det är något annat med sociala medier.

– Jag är rädd för nätet, säger han.

Han menar att nästan vad som helst kan sägas om vem som helst. Det kan spridas lögner, påstås saker, läggas ut bilder från ”ett olämpligt tillfälle som är privat men som plötsligt blir helt tillgängligt för alla”.

– Du är sårbar, du är naken, du är lätt att skada.

Nytt politiskt läge

Enligt Göran Persson håller sig traditionella medier för goda för sådana här saker. De sysslar inte med medvetna lögner, även om det förekommer missförstånd, övertolkningar och att man döljer saker. Det nya är att lögnen har blivit ett politiskt vapen på nätet.

– Det yttersta uttrycket för detta är att vi har en amerikansk president som börjar varje morgon med att bokstavligt talat medvetet ljuga. Det trodde jag inte att jag skulle få uppleva.

Se tredje delen av ”Statsministrarna” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.