Göran Persson tror att det kommer bli många vändor innan en regering bildas, men att det i slutändan blir Ulf Kristersson tillsammans med KD som styr.

Göran Persson: “L och C de nya vågmästarna i svensk politik”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en dyster bild för S som den före detta Socialdemokratiske statsministern Göran Persson målade upp när han intervjuades i SVT:s Agenda. Han tror att det är Liberalerna och Centerpartiet som blir de som avgör hur regeringen kommer se ut – men att det i slutändan blir Kristersson som bildar regering.

Göran Persson konstaterade att svensk politik står inför en prövande tid.

– Vi är nu i en svår period där man ska bilda en regering som är tillräckligt handlingskraftig för att hantera de utmaningar som Sverige står inför, som inte fortsätter att gräva djupa diken mellan partierna.

Gällande Socialdemokraternas resultat i valet ser Persson att partiet behöver fokusera mer på sina hjärtefrågor.

– Vi är försvagade. Vi behöver fokusera mer på frågorna som man förknippar med socialdemokratin, framför allt en rättvis fördelning i kombination med ekonomisk tillväxt, säger Persson.

“Resultatet avgörs av C och L”

När Persson siar om regeringens framtid, tror han inte att Socialdemokraterna kan lyckas bilda en sådan. Däremot tror han Centerpartiet och Liberalerna kommer spela en nyckelroll i regeringsbildningen.

– De är de nya vågmästarna i svensk politik. Jag tror de har svårt att sätta sig i en regering som är beroende av Åkesson. De har svårt att släppa fram en S-ledd regering, i alla fall i början av mandatperioden. Men här kan hända mycket, och jag tror inte alls det är givet att en allians vi pratat om i så många år överlever valresultatet.

Kristersson blir statsminister

Göran Persson tror att det kommer bli många vändor innan en regering bildas, men att det i slutändan blir Ulf Kristersson tillsammans med KD som styr.

– Jag tror att det blir så, säger den förre S-statsministern.

Vilka skulle stödja en sådan regering?

– Den skulle tolereras av SD och mittenpartierna. Men det blir en dramatisk process där man kanske röstar några gånger i statsministerfrågan innan det blir klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet