Håkan Larsson svarade också på den grundläggande frågan varför mat och vin egentligen hör ihop.
-Både mat och vin är jordbruksprodukter. I många länder där man tillverkar vin hänger mat- och vinkulturen väldigt intimt ihop, i till exempel Frankrike, Italien och Spanien, säger han.
Folk är duktiga
De flesta frågor han får handlar om vad man ska dricka till maten. Folk är väldigt duktiga på att laga mat men de vet inte vad de ska dricka till.
”Jag vet vad jag ska laga, men vad ska jag dricka till”, är en vanlig fråga enligt Håkan Larsson.
-Jag försöker vara någon slags guide som bidrar med karta och kompass, säger han.
Det blir nästan alltid bra om man dricker rött vin till köttet och vitt till fisken. Men det kan bli ännu bättre.
-Får vi rätt vin till rätt mat, då blir ett plus ett tre, säger han.
Han tycker att svenskarna inte bara är duktiga på att laga mat utan också blivit mycket duktigare på att välja vin till maten.
-Mycket, mycket bättre. Folk väljer både dryck och mat med ett helt annat intresse idag, säger Håkan Larsson som tror att det blir en utmaning att vägleda den kunniga publiken.
Omtänksamt med alkoholfritt
Håkan Larsson tycker också att det alltid ska finnas ett alkoholfritt alternativ när man bjuder.
-Det bör varje omtänksam värd och värdinna tänka på. Det finns de som inte vill eller kan dricka alkohol. De är värda samma respekt och omtanke som alla andra gäster, säger han.
Inte hela dagen i köket
-Jag gillar mat som har höga och rena smaker, säger Håkan Larsson.
För honom är det ”stort utbud och liten insats” som gäller.
-Det ska smaka mycket, det ska se trevligt ut men man ska inte behöva stå hela dagen i köket.
Den befriande inställningen har Håkan Larsson också när han tipsar om vad vi kan ha på påskbordet.
-Det är så enkelt så att man nästan skäms, säger han.
Han köper till och med sallad i påse.
-Det är lite dyrare men det är fräscht och det är goda smaker, säger han.
Se Håkan Larssons påskmattips här!
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Håkan Larsson
Håkan Larsson är journalist sedan nästan 40 år och har varit chefredaktör på Allt om mat.
De senaste sex åren har han arbetat med tidskriften Allt om vin.
Han ser sig främst som expert på vin.
SVT