Foto: TT

Google bryter tystnaden kring hoten

Publicerad

Nu kommenterar Google för första gången de hot som riktats via företagets sökmotor.
– På vår plattform har vi tydliga policys, precis som jag sa, och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena, säger Googles Sverigechef Anna Wikland till DN.

Nu bryter Google tystnaden kring hoten och i en intervju med DN under torsdagen kommenterar Googles Sverigechef Anna Wikland för första gången hur det kommer sig att hotfulla klipp som ska vara borttagna dyker upp igen gång på gång.

– De är väldigt kreativa och det är väldigt komplext hela situationen. Överlag är det så att vi inte tillåter hot och trakasserier vare sig om det är individer eller grupper eller er journalister heller. Vi har tydliga policys kring det och dessutom följer Youtube svensk lagstiftning, säger Googles Sverigechef Anna Wikland till DN.

Enligt Expressen ligger organisationen Granskning Sverige, vars företrädare har koppling till högerextrema miljöer, bakom hoten. Organisationen ska via Youtube ha spridit trakasserier och upphovsrättsskyddat material, bland annat stulna bilder från Expressen och DN. En advokat har också fått ta emot hot mot sin familj och dessutom har många, bland andra journalister, under lång tid utsatts för allvarliga hot.

På torsdagen deltog Anna Wikland i en tech-konferens i Stockholm och svarade då på frågor från DN:s reporter.

Vad har Google för ansvar för hat och hot som sprids?

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar jag inte med det som den här hatsajten eller vad den här typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det, säger Anna Wikland till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.