Göran Hägglund (KD) sommartalade i Ullared.

Hägglund kräver förstatligad vård

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vill överföra ansvaret för sjukhusvård från landstingen till staten. Det sade han vid sitt sommartal i Ullared i dag.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund valde att hålla sitt sommartal i den halländska affärsmetropolen Ullared på söndagen. Hägglund talade på en tillfällig scen, som rests vid varuhuset Gekås vägg.

Drygt 50 personer hade samlats för att höra KD-ledaren.

Val 2014

”Vi ska ha en jämlik vård”

Göran Hägglund höll sitt tal framför en baldakin med texten ”Århundradets sjukvårdsreform”. Han vill överföra ansvaret för sjukhusvård från landstingen till staten.

– Det är nödvändigt för att åstadkomma en mera jämlik vård i Sverige. Vi ser enormt stora skillnader mellan olika landsting, till exempel när det gäller väntetider. I ett landsting kan man få vänta fem gånger längre än i ett annat. Det är inte acceptabelt.

– Vi ska ha en jämlik vård i Sverige. Jag tror att förutsättningarna för att åstadkomma det ökar om vi har en huvudman för sjukhusen, säger Hägglund till TT.

Inledde om antisemitism

I inledningen av sitt tal tog Hägglund upp situationen i Mellanöstern, framför allt den våg av ilska som riktats mot Israel under kriget i Gaza.

KD-ledaren framhöll att det finns anledning att kritisera Israel för dess användning av våld, men tillade att antisemitism måste bekämpas, oavsett varifrån den kommer.

– Israel har rätt att försvara sig för att stoppa den beskjutning man har utsatts för. Hamas är en terrororganisation vars mål är att utplåna Israel, sade Hägglund.

Fakta: Hägglund och sjukhusen

 * När KD-ledaren Göran Hägglund tillträdde som socialminister 2006 var han övertygad om att landstingen (i vissa fall kallade regioner) skulle ha huvudansvaret för den vård som ges på sjukhus. Nu har han tänkt om, och vill flytta ansvaret till staten.

 * Vårdcentraler och liknande ingår inte i förslaget.

 * Om förslaget genomförs, måste en del av dagens landstingsskatt i stället bli skatt till staten.

 * Att helt lägga ner landstingen ingår inte i förslaget. Landstingen har också ansvar för bland annat kollektivtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet