Göran Persson lämnar riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern Göran Persson (s) lämnar riksdagen. Han lämnade in sin avsägelse till riksdagens kammarkansli på fredagseftermiddagen.

Formellt slutar Persson som riksdags- man den sista april och är därefter arbetslös, uppger nätsajten Politiker- bloggen. Men Persson ska bl.a. arbeta med en ny bok.

Göran Persson efterträds på Sörmlands- bänken av Caroline Helmersson Olsson, från Vingåker, som är ombudsman på s högkvarter på Sveavägen i Stockholm. Hon var tidigare undersköterska.

”Ger mig mer tid”

I en kommentar till medierna skriver Persson:

”Jag sade redan när jag lämnade som partiordförande att jag också skulle avsäga mig uppdraget som riksdagsledamot. Nu tar jag detta steg, och det ger mig mer tid att både arbeta med min bok och lite friare kunna genomföra andra aktiviteter som exempelvis att leda Socialistinternationalens kommission för hållbar utveckling i världen”.

Ombudsman

Efterträdaren Helmersson Olsson arbetar sedan fyra år som ombudsman på socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm.

Som undersköterska arbetade hon tidigare i Vingåker – där Persson växte upp och där Helmersson Olsson fortfarande bor.

-Kul! Jätteroligt!, säger hon om att byta arbetsplats från partihögkvarteret till riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.