Gösta Linderholm är död

Uppdaterad
Publicerad

Musikern, kompositören och sångaren Gösta Linderholm är död, bekräftar familjen för Ekot. Han blev 79 år gammal.

Han växte upp i Stockholm och började som jazzmusiker i band som Jazz Doctors och Sveriges jazzband, bandet som fick sitt genombrott med låten ”Brittas restaurang” 1970.

I Sveriges jazzband spelade Eddie Bruhner trumpet. Trots att Gösta Linderholm lämnade bandet 1974 återkom han flitigt som gästartist.

– Han var en både trevlig och glad och lite galen människa. Vi hade så trevligt, jag saknar honom väldigt. Det är en stor förlust, säger Eddie Bruhner.

Gösta Linderholm började skriva visor och låg bakom låtar som ”Rulla in en boll och låt den rulla” och ”Näktergalens ö”. Han skrev även musiken till filmversionen av ”Rasmus på luffen” från 1981.

– Vi kände varandra sedan 1950-talet och hade samma musikintresse. Vi umgicks även utanför musiken. Han var en stor och god vän och musiker. Vi skrev texter tillsammans i Sveriges jazzband och gjorde så mycket tokerier, så det går inte att beskriva. Det var vår gamla trumslagare som ringde med beskedet och jag är helt tagen måste jag säga, säger Eddie Bruhner till TT.

2020 tilldelades Linderholm Ferlinsällskapets trubadurpris. Han var bosatt i Strängnäs med sin fru Lena och paret bodde även växelvis i Provence i Frankrike.

Enligt Ekot avled Gösta Linderholm i sviterna av en stroke. Han blev 79 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.