Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Därför är Gotland sårbart. Foto: TT/SVT

”Gotland är mest utsatt – kan bli helt strömlöst”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots varningar blev attentatet mot Nord Stream för många ett bryskt uppvaknande. Nu förbereder sig myndigheter och elbolag för ”seabed warfare”.

Allra mest utsatt är Gotland som kan bli helt strömlöst för en längre period vid en attack liknande den som riktades mot gasledningarna.

John Granlund

Säkerhetsreporter

Varningarna om sårbarheten hos rörledningar och kablar på havsbottnen har inte saknats.

I media har det ofta handlat om fiberkablar som binder samman internet, men även elledningar brukar nämnas.

Men när gasledningarna Nord Stream 1 och 2 sprängdes blev krigföring på havsbotten, så kallad ”seabed warfare”, ett reellt hot. Eller som en ledande person inom totalförsvaret beskriver det: ”Vi har ju länge vetat om att risken finns men det blev ändå ett uppvaknande”.

Undervattenskablar diskuteras nu plötsligt på alla nivåer.

Skademinimering planeras

När de nordiska försvarsministrarna träffades på Harpsund tidigare i år uppgav försvarsminister Pål Jonson (M) att man diskuterat samarbete mellan länderna för att skydda rörledningar på havsbotten.

Så sent som i förra veckan sa marinchefen Ewa Skoog Haslum till journalister att man är övertygade om att Ryssland kartlagt undervattensinfrastruktur och att en fientlig operation mot dessa ledningar är ett scenario man förbereder sig för.

Samtidigt planeras också lokalt och regionalt för hur skadeverkningarna ska kunna minskas om svenska elledningar angrips.

Allra mest utsatt är Gotland.

Pekats ut som ryska mål

Enligt dokument från Länsstyrelsen kommer 50 procent av öns strömförsörjning via två kablar från fastlandet. Resterande 50 procent kommer från lokalt producerad vindkraft.

Både fastlandskablarna och vindkraftverksparker har pekats ut som mål för Rysslands kartläggning.

På Gotland förbereds befolkningens motståndskraft nu genom kampanjer om ökad hemberedskap.

Samtidigt pågår en process kring bygget av en reservhamn i Kappelshamn ska kunna nyttjas av både Försvarsmakten och Destination Gotland. Projektet är direkt knutet till elförsörjningen enligt dokument från Länsstyrelsen. Bland annat handlar det om att säkra transporter av drivmedel och reservdelar till sjukhusets reservkraftverk, och att säkra transporter av livsmedel om öns egen produktion blir lidande efter elbortfall.

Satsningen väntas kosta hundratals miljoner kronor och nästa vecka hålls ett möte med bland andra Försvarsmakten, MSB och Fortifikationsverket, där man ska försöka reda ut vem som ska stå för notan.

Efter sprängningen av Nord Stream är det inte längre någon som tvivlar på det agerar aktörer i Östersjön som har både kapacitet och vilja att genomföra riskfyllda operationer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.