Gotländsk reklamtröja visar rysk tsarkrona: ”Vi visste inte vad det var”

Uppdaterad
Publicerad

Så här års är det många som tar färjan till Gotland för att njuta av sommaren. M-riksdagskandidaten Ingebrikt Sjövik var på väg dit för att fira midsommar – och fick syn på en oväntad souvenir i en av båtens butiker. 

– Jag blev smått förskräckt. Varför ska man ha statlig tsar-heraldik över ett svenskt kommunvapen? säger Ingebrikt Sjövik.

Kommunpolitikern Ingebrikt Sjövik är tidigare officer. På grund av sin bakgrund inom försvaret kände han snabbt igen kronan på t-shirten han såg i en av Destination Gotlands souvenirbutiker.

T-shirten föreställer det gotländska kommunvapnet och precis över det finns en illustration av en rysk tsar-krona.

– Jag tror inte att Destination Gotland haft något ont uppsåt, det är säkert bara ett misstag. Men det är otroligt historielöst, säger Sjövik, som syftar på den kortvariga ryska ockupationen av Gotland 1808.

Han reagerade starkt på tröjan och valde att dela bilden i ett Twitter-inlägg.

– Ryssland försöker flytta gränser i Europa. Då blir symbolik av den här sorten mer allvarlig. Med tanke på den säkerhetspolitiska situationen och Rysslands utspel vad gäller Sverige, och inte minst Gotland, så kan en sådan här ”liten detalj” betyda jättemycket i den ryska propagandan, menar Sjövik.

”Vi visste inte”

Enligt Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland, köptes tröjorna in från en leverantör förra året. Då var det ingen som reagerade, berättar han.

– Vi visste inte att det var en tsarkrona och att den hade koppling till Ryssland. Vi fick den här informationen från er, säger Adam Jacobsson.

Destination Gotland kommer nu att dra tillbaka alla tröjor med motivet. Kunder som köpt tröjan kan dessutom lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka. 

– Det är klart olyckligt och det är bara att beklaga. Vi har inga som helst ambitioner att sprida något ryskt budskap och tröjan håller på att tas bort från samtliga båtar, säger Jacobsson.

Men vad betyder motivet egentligen? I klippet ovan berättar heraldikern Stefan Bede om var symbolen kommer ifrån – och vad den betyder i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.