Undantaget är västra och södra Götaland enligt en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Värme och sol i maj är förklaringen till de goda utsikterna för blåbärsälskarna. I nästan hela landet blir bärtätheten mycket över genomsnittet. I Norrland och Svealand kommer det att bli 35 till 40 procent fler mogna bär, jämfört med den senaste tioårsperioden, troligtvis på grund av att maj blev varm och solig.
Att delar av Götaland väntas få mindre bär kan förklaras med att vintern varit ogynnsam för bärriset med mindre blomning som följd.
– Vi tror att boven där är en kallperiod i slutet av vintern när snön hade smält bort, säger Ola Langvall på SLU.
I norra Norrland kommer det enligt prognosen att vara drygt 17 bär per kvadratmeter. I Götaland får man kämpa mer för att hitta blåbär – där ska det bli endast drygt fem bär per kvadratmeter.
Ännu är skogarna mer gröna än blåa – men i ljusa lägen finns det mogna bär.
– I Norrland kan man vänta med att plocka tills augusti. Bären håller sig dessutom länge så det är ingen brådska, säger Ola Langvall på SLU.
Finns i 60 procent av skogen
* I 60 procent av svenska skogsmarker finns det blåbärsris.
* Det kan vara stora lokala variationer i bärtillgången – om riset inte blommat – sök dig till äldre gran- eller tallskog som är lite utglesad så att riset får solljus på sig.
* Just nu mognar bären lite ojämnt vilket gör att man behöver plocka bären ett och ett i stället för att repa. Men om det varma vädret håller i sig kan mognadsprocessen jämna ut sig.
* För ett par år sedan etablerade sig dvärgbandmasken i Sverige – men enligt Livsmedelsverket behöver man inte skölja eller koka bär från naturen innan man äter dem.
* Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer och nyttiga fibrer.