Grannen om Skandiamannen: ”Han var en ganska skör människa”

Uppdaterad
Publicerad

Sten Fylkner bodde granne med Stig Engström i 15 år och de bådas familjer umgicks med varandra. Trots att åklagare nu pekat ut Engström som Palmes mördare är han tveksam till uppgifterna.

– Han var inte kapabel till det, säger han.

Sten Fylkner berättar att han hade förväntat sig att åklagaren skulle presentera något konkret, exempelvis ett vapen med eventuella dna-spår. Bristen på teknisk bevisning i dagens presskonferens förvånar honom. Och han står fast vid sin övertygelse om att Stig Engström inte är mördaren.

– Han var inte kapabel och dessutom hade han inte kunnat hålla tyst om det, säger han.

Besked om Palmemordet

Kunde gjort på annat sätt

Han uppger att han är förvånad över presskonferensens utformning, att man gjorde ett så stort nummer av utpekandet. Han menar att den redovisning åklagaren lade fram inte klart slår fast att Stig Engström är mördaren.

– Man hade kunnat göra det här på ett helt annat sätt. Man hade kunnat lägga ner utredningen utan att så tydligt peka ut Stig som gärningsman, säger han.

Att Stig Engström inte hållit sig till fakta alla gånger ligger i linje med hur han var som person, menar Sten Fylkner.

– Han ville bli uppmärksammad och få uppskattning. Jag uppfattar att han varit där vid mordplatsen och velat få uppmärksamhet. Han var besviken över att inte bli kallad till rekonstruktionen exempelvis. Han ville uppträda och synas och sådan var han som privatperson också.

Familjen tror inte på det

Han har talat med både släktingar och vänner till Engström och säger att bilden är samstämmig.

– Ingen av oss tror ju att det är Stig.

Sten Fylkner vet inte om släktingarna till Engström nu kommer agera på något sätt.

– Men de är upprörda, det är klart att det här drabbar hans familj.

Enligt Krister Petersson skulle de bevis som presenterades under dagen räcka för en häktning, men inte för en fällande dom. Teknisk bevisning saknades och fortfarande finns inget mordvapen.

Här kan du se ett längre reportage om Stig Engström:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet