Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var ett lätt beslut.” Hör ABF:s studieombudsman Calle Nathanson om varför de stoppar utbetalningarna till de kinesiska språkskolorna. Foto: Kalla fakta

Granskning avslöjar koppling mellan kinaskolor i Sverige och kommunistpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska språkskolor har starka kopplingar till den kinesiska regimen och sprider kommunistpartiets världsbild till barn. Det avslöjar TV4:s Kalla fakta i en ny granskning.

Flera av skolorna har fått stöd av svenska studieförbund, men ABF Stockholm stoppar nu alla utbetalningar.

– Det handlar om att kontrollera berättelsen och synen på Kina, säger Erika Staffas Edström, Kinaanalytiker vid Utrikespolitiska institutet till Kalla fakta.

De kinesiska språkskolorna finns i bland annat Stockholm, Göteborg och Eskilstuna. Undervisningen sker på helgerna och omfattar några tusen barn och ungdomar med kinesiskt påbrå.

Granskningen visar att minst fem av skolorna har starka kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet, antingen genom Kinas ambassad eller genom den så kallade Enhetsfronten, en myndighet som syftar till att sprida partiets inflytande.

Avböjer intervju

I utbildningsmaterial som Kalla fakta granskat får eleverna bland annat läsa om kommunistpartiets förebilder och att Taiwan och omstridda öar i Sydkinesiska havet är kinesiska.

– Det är viktigt att poängtera att bara för att man går på en sådan här skola, inte nödvändigtvis håller med om eller ens känner sig påverkad, säger Frida Lindberg, Kinaanalytiker vid Utrikespolitiska institutet till Kalla fakta.

Minst fyra av skolorna har av Enhetsfronten utsetts till så kallade modellskolor, som ska vara förebilder för alla. Ett av kriterierna för att bli modellskola är att motsätta sig kritik mot den kinesiska regimen, men en rektor vid en av skolorna hävdar i Kalla fakta att man ändå står fria. Rektorn avböjer dock intervju med hänvisning till att att reporterns utgångspunkt skulle vara ”mot det stora Kina”

Stoppar utbetalningar

Skolorna finansieras av terminsavgifter och stöd från bland annat studieförbund. ABF Stockholm, som sedan början av 2020 betalat ut ungefär 200 000 kronor till skolorna, stoppar nu alla utbetalningar.

– Vi ska inte jobba med den här typen av föreningar med kopplingar till en diktatur som inte står för demokratiska värderingar, säger studieombudsmannen Calle Nathanson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.