Gratis medicin till alla under 18 år

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn under 18 år ska få gratis medicin från 1 juli nästa år. Det föreslår regeringen i sin budget som presenteras på torsdag i nästa vecka.

Förslaget om gratis medicin till alla barn har drivits av Vänsterpartiet som nu fått gehör i budgetförhandlingarna.

– Vi vill ha en välfärd som man kan lita på. Vi vill att varje förälder ska ha råd med medicin till sina barn och inte behöva välja på en ny vinteroverall eller astmamedicin, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson hos Vänsterpartiet till SVT.

Förslaget innebär att alla barn under 18 år får den receptbelagda medicin som ingår i högkostnadsskyddet gratis.

I dag omfattas barnen i en familj av ett gemensamt högkostnadsskydd på 2.200 kronor. Det kommer att slopas den 1 juli nästa år.

För barnen blir medicinen då gratis, men för staten beräknas kostnaden öka med 410 miljoner kronor per år.

Finansieras via höjd inkomstskatt

Den ökade kostnaden för staten kommer enligt Vänsterpartiet att finansieras via de förslag till höjda inkomstskatter för personer med högre inkomster som föreslås i budgeten.

På frågan om medicinkostnader för barn är ett stort problem svarar Ulla Andersson att det är många ensamstående föräldrar som har det ekonomiskt svårt samt att barn i utsatta familjer har sämre hälsa.

Men varför riktar ni inte stödet då?

– Det är svårt att inkomstpröva och inget som apoteken bör syssla med. Ett generellt system är rimligare och då blir det lika för alla barn vilket är rimligt, säger Ulla Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet