Foto: Scanpix

Gravida kan tvingas föda i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Skånes universitetssjukhus har för första gången gjort upp med danska sjukhus om att skicka gravida över sundet för att föda.

Totalt öppnar fyra sjukhus i Köpenhamnsregionen dörrarna för svenska föderskor, något som aldrig tidigare skett på grund av platsbrist.

– När vi tidigare har hänvisat mammor till Köpenhamn har det varit fråga om neonatala intensivvårdsplatser, inte om att vi hade fullt på våra egna förlossningsavdelningar, säger Andreas Herbst, chef på kvinnokliniken på Sus till Sydsvenskan.

Mer multiresistenta bakterier i Danmark

Utbytet mellan sjukhus kan öka risken för spridning av multiresistenta bakterier, och i Danmark finns mer problem med multiresistenta tarmbakterier och stafylokocker än vad det gör i Sverige, förklarar Skånes biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson för Sydsvenskan.

– Risken att få hit smitta är ganska liten, men inte obefintlig. Därför är vi lite extra försiktiga, säger hon.

Mer regelbundet smittskyddsutbyte kan krävas

Hittills har Skånes universitetssjukhus enbart haft sporadisk kontakt med Köpenhamnssjukhusens vårdhygienavdelningar, trots att det pågår flera samarbetsprojekt med de danska sjukhusen. Men om samarbetet över sundet utökas så kommer det att krävas ett mer regelbundet smittskyddsutbyte, menar Eva Gustafsson.

– Blir patientflödet större är det viktigt att få kunskap även om de små, lokala utbrotten.

Hittills har ingen gravid svenska skickats till förlossningsklinik i Danmark.

Allvarlig kritik mot förlossningsvården

Förlossningsvården vid Skånes universitetssjukhus får allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Personalluckor och brist på rätt utbildad personal utgör en fara för patientsäkerheten, enligt myndigheten.

Samtliga som intervjuats anser att personalbrist varit ett återkommande problem sedan anställningsstoppet förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer