Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av videofilmer från mobiltelefoner, geolokaliseringsdata och satellitbilder har de skapat en minutiöst noggrann tidslinje av händelseförloppet, med en rekonstruktion av brottsplatsen och det omgivande landskapet i 3D-modell.

Grekland pekas ut för dödligt skott vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är ”mycket troligt” att grekisk militär använde skarp ammunition mot människor som försökte korsa gränsen mellan Turkiet och Grekland i mars och dödade en 22-årig syrisk man.
Det visar en ny utredning av researchgruppen Forensic Architecture som lagt ett omfattande pussel av videofilmer, vittnesmål och brottsteknisk analys.

Det dödande skottet träffade 22-åringen i ryggen, strax under skulderbladet, visar obduktionsrapporten. Han hade också tre blåmärken från gummikulor. 

– Vi använde inte skarpa vapen. Det var bara polismetoder, svarade den grekiska medborgarrättsministern Michalis Chrisochoidis under ett EU-utskottsmöte under måndagen. Men Forensic Architectures kartläggning pekar på att skottet som dödade 22-åringen måste kommit från den grekiska sidan av gränsen. 

Med hjälp av videofilmer från mobiltelefoner, geolokaliseringsdata och satellitbilder har de skapat en minutiöst noggrann tidslinje av händelseförloppet, med en rekonstruktion av brottsplatsen och det omgivande landskapet i 3D-modell. I närheten av platsen där 22-åringen sköts fanns grekiska militärer som fångades på film av mobiltelefoner.

Osannolikt att skotten kom från Turkiet

Möjligheten att skottet skulle ha kommit från turkiska säkerhetsstyrkor utreds grundligt men förefaller högst osannolikt enligt analysen.

Forensic Architecture har rönt stor uppmärksamhet för tidigare utredningar om människorättsbrott. Deras kartläggning av det ökända syriska Saydnaya-fängelset tillsammans med Amnesty gjorde tortyr och utomrättsliga avrättningar kända för omvärlden.

2017 blev gruppens utredning en vändning i ett tyskt rättsfall om nynazister som mördat invandrare, där Forensic Architecture kunde avslöja ett falskt vittnesmål av en tysk underrättelseofficer. Forensic Archictures senaste utredning, om mordet på den 22-åriga syriska mannen vid grekisk-turkiska gränsen, är bara en i raden av rapporter som anklagar Grekland för övervåld mot flyktingar och migranter de senaste månaderna. I maj presenterade Der Spiegel en rapport om en pakistansk man som sköts till döds vid grekisk-turkiska gränsen i mars. UNHCR uppmanade nyligen Grekland att utreda uppgifterna om illegala avvisningar, så kallade pushbacks, både till land och till sjös.

Uppmanar Grekland att vidta åtgärder

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson har manat Grekland att gå till botten med uppgifterna.

 – Jag uppmanar grekiska myndigheter att följa upp alla rapporter om olagliga aktiviteter och vidta nödvändiga åtgärder, sa Ylva Johansson i ett EU-utskottsmötet under måndagen. 

”Fake news” svararde grekiska regeringsrepresentanter som kategoriskt nekar till alla anklagelser om olagliga metoder vid gränsen mot Turkiet de senaste månaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer