En skadad man bärs bort under oroligheterna vid den grek-turkiska gränsen den 4 mars. Det är inte mannen på bilden som senare avled av en skottskada. Foto: TT

Der spiegel: Grekisk militär ansvarig för migrantdöd

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars avled en 42-årig pakistansk medborgare under ett försök att korsa gränsen mellan Turkiet och Grekland. Han hade skjutits i bröstet. Det är ”högst troligt” att grekisk militär låg bakom skotten skriver Bellingcat och Der Spiegel i en ny omfattande kartläggning.

I slutet av februari riktades världens blickar för en kort stund mot ett gränsområde mellan Grekland och Turkiet.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hade öppnat gränsen västerut i ett försök att sätta press på EU över situationen i Syrien.

Inom loppet av några dagar samlades tiotusentals migranter vid ett område nära den grekiska gränsen. Grekland svarade med att placera militär i området för att hålla gränsen stängd.

Omfattande kartläggning

Den 4 mars eskalerade situationen. Turkiska myndigheter uppgav att grekisk polis använde skarp ammunition mot migranter som försökte korsa gränsen. Grekiska myndigheter kontrade med att påståendet var ”fake news”.

Den tyska tidningen Der Spiegel har tillsammans med organisationerna Bellingcat, Lighthouse reports och Forensic architecture genomfört en omfattande kartläggning av händelserna den 4 mars.

Efter att bland annat ha intervjuat vittnen och gått igenom hundratals filmer och bilder från platsen slår man fast att skarp ammunition avfyrades längs gränsområdet, att flera personer skadades under en period på knappt 40 minuter och att en person – 42-årige Muhammad Gulzar – träffades av ett skott och avled till följd av skadorna.

Migranter på den turkiska sidan gränsen försöker ta sig över till Grekland samtidigt som grekisk polis avfyrar tårgas. Bilden tagen den 4 mars 2020. Foto: TT

I en 16 minuter lång video som återger kartläggningen beskrivs hur videomaterial från platsen styrker att grekisk militär befann sig i närheten av platsen där Gulzar sköts och att den grekiska militären bar vapen med kaliber som överensstämmer med kulan som plockades ur hans kropp. De uppger vidare att det är ”högst troligt” att skotten avfyrades från den grekiska sidan gränsen där militären befann sig.

Kräver utredning

Juridiska företrädare för Muhammad Gulzars familj kräver nu att grekiska myndigheter inleder en utredning för att slå fast vem som är ansvarig för hans död.

EU-kommissionens presstalesperson för migrationsfrågor, Adalbert Jahnz, säger till SVT Nyheter att medlemsländerna har en skyldighet att leva upp till fundamentala rättigheter och att det är upp till Grekland själva att utreda den specifika händelsen. 

– Det är inte möjligt för kommissionen att utreda. Det ligger inte heller inom våra legala ramar, säger han.

I ett skriftligt uttalande från den grekiska regeringen säger man att det inte presenterats några bevis som slår fast att grekiska säkerhetsstyrkor orsakat ett dödsfall under det aktuella tillfället.

Man upprepar också den dementi som gjordes redan den 4 mars i vilken man bland annat skriver att ”den turkiska sidan skapar och sprider falska nyheter riktade mot Grekland”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer