Flyktingar vid den turkisk-grekiska gränsen flyr undan tårgasen från grekisk polis Foto: OZAN KOSE/TT

Turkiet öppnar gränsen mot Europa för migranter

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har öppnat gränsen mot Europa för flyktingar och migranter i ett försök att sätta press på EU. Tusentals människor har samlats vid gränsen till Grekland i ett försök att ta sig in, men bara ett fåtal uppges hittills ha lyckats ta sig över gränsen.

I Kastaniés i nordöstra Grekland sköt polis på lördagsförmiddagen tårgas mot migranterna, skriver nyhetsbyrån AFP. Några av dem svarade med att kasta sten mot polisen.

– Regeringen kommer att göra vad som än krävs för att skydda sina gränser, säger talespersonen Stelios Petsas enligt Reuters.

Grekiska myndigheter uppger att man hittills har hindrat 4 000 personer att ta sig över gränsen.

Mindre grupper lyckades dock klippa upp gränsstängslet på olika ställen under fredagskvällen och övernattade i övergivna hus på den grekiska landsbygden, skriver nyhetsbyrån AP.

Turkiet uppger att 18 000 har sökt sig till gränsområdet och att antalet väntas växa till 30 000 under lördagen.

Erdogan: EU borde hålla sina löften

EU har sedan 2016 ett avtal med Turkiet om att Turkiet ska hålla kvar de flyktingar och migranter som sökt sig dit, och få miljardbistånd i gengäld. President Erdogan har dock länge hotat att lämna avtalet och släppa fram en ny flyktingvåg, eftersom han anser att EU inte har infriat sina löften.

Nu har hotet blivit verklighet. Erdogan hänvisar till flyktingkrisen i nordvästra Syrien. Striderna i Idlib, där Turkiet är en aktiv part, har fått hundratusentals civila att fly mot gränsen till Turkiet – som hittills har varit stängd.

– Vi har inte möjlighet att hantera en ny våg av flyktingar, sade Erdogan i ett tal i det turkiska parlamentet på lördagen.

Turkietkännaren Paul Levin säger till TT att EU:s flyktingavtal med Turkiet har kollapsat.

– Jag tror det här ska ses som ett desperat försök att få EU:s uppmärksamhet på Idlibprovinsen. Det kan också vara ett försök att blidka hemmaopinionen, säger Levin som är docent och chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Lugnt vid Bulgariens gräns

Vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet är läget lugnt, uppgav bulgariska myndigheter på lördagen enligt nyhetsbyrån BTA. Sedan tidigare har regeringen meddelat att man har beredskap för att sända upp till 1 000 soldater till gränsen.

Premiärminister Bojko Borissov ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på måndag, uppger BTA.

SVT Nyheter sände direkt när beskedet kom – se hela sändingen i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.