Grekisk gränspolis försöker hålla tillbaka migranter och flyktingar som försöker ta sig in i Grekland. Foto: AP/TT/SVT

SVT:s utrikesreporter i Turkiet: ”Det är kaotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har öppnat gränsen mot Europa och tusentals flyktingar har samlats vid landsgränsen till Grekland. President Erdogan meddelar att de inte längre kommer hindra de som vill ta sig till Europa via havs- eller landvägen.
– De möts av grekisk gränspolis som skjuter tårgas och det är mycket kaotiskt, säger SVT:s utrikesreporter i Turkiet Tomas Thorén.

Tusentals människor rör sig mot Grekland efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelat att de öppnar upp gränsen från sin sida.

Varför sker detta just nu?

 – På grund av utvecklingen i Idlib i Syrien och den nationella tragedin när mer än 30 soldater dödades där. Det här har utlöst en situation där Turkiet känner sig trängda i ett hörn och sätter press på EU för att få stöd i Idlib, säger Thomas Thorén.

Vad är det för stöd Turkiet vill ha?

– Turkiet vill i första hand ha militärt stöd av Nato och väst, och det vet man är ett krav som de kommer ha svårt att få gehör för.

– Sedan handlar det om flyktingfrågan där Erdogan befinner sig i en pressad situation rent inrikespolitiskt eftersom det är ett kraftigt missnöje bland den turkiska befolkningen. Det handlar också om att Turkiet inte är nöjda med det flyktingavtal man gjort med EU och hur det fungerat, säger Thomas Thorén.

Hur kan det här utveckla sig?

– Det är svårt att säga i nuläget men allt tyder på att fler och fler människor som är på flykt försöker ta sig till gränsen. Grekland har reagerat väldigt kraftigt och allt tyder på att situationen kan eskalera.

– De flyktingar som finns i Turkiet och som begett sig till gränsen nu är fast beslutna att försöka ta sig förbi, säger Thomas Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.