Foto: TT

Drinken kan vara en sockerfälla

Uppdaterad
Publicerad

Att ta en drink på lördagskvällen kan innebära att du får i dig en hel dagsranson socker. Det visar tester som experter har gjort för den brittiska tidningen Telegraphs räkning.

Exempelvis innehåller en halvlitersflaska cider nästan lika mycket tillsatt socker – fem teskedar – som det rekommenderade högsta dagsintaget för en vuxen person, visar Telegraphs test som gjorts av näringsexperter vid University of Newcastle.

Även likören Bailey’s Irish Cream innehåller stora mängder tillsatt socker, 19,5 gram per 100 ml. Ett litet glas på 25 ml innehåller där en hel tesked socker. Testet visar också att ett glas med 100 ml sherry innehåller två teskedar socker.

WHO gick tidigare den här månaden ut och sade att vuxna människor bör sikta på att halvera sitt dagliga intag av tillsatt socker till högst sex teskedar. Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaran. WHO:s förhoppning är att en mindre sockerkonsumtion ska komma åt världens ökande problem med fetma och dålig tandhälsa.

– Mängden socker i några av dessa drycker är verkligen häpnadsväckande. Eftersom bevisen för att socker är en av vår tids största hälsobovar växer sig allt starkare bör man absolut välja de mindre sockerstinna alternativen, säger hjärtläkaren och antisocker-aktivisten Aseem Malhotra till Telegraph.

Den som vill hålla igen på sockret bör alltså skippa cider och söta spritsorter till helggroggen.  Vin, öl och champagne innehåller däremot alla betydligt mindre tillsatt socker.

Sprit

Famous Grouse whisky 25 ml glas Mindre än 0,5 tsk

Baileys Irish Cream 25 ml glas 1 tsk (5 g)
 

Vin & sherry

De Vallois champagne 150 ml glas Mindre än 0,5 tsk

Yellow tail Merlot 175 ml glas 0,5 tsk

Croft’s original sherry 100 ml glas 2 tsk
 

Öl & cider

Stella Artois 660 ml flaska Mindre än 0,5 tsk

Bulmer’s cider 568 ml flaska 5 tsk

Mängden utgår från en normal ”servering” av respektive dryck.

Källa: The Telegraph

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer