Arkivbild: Spöke på Gröna Lund. Foto: Scanpix

Gästarbetare på Gröna Lund misshandlas

Uppdaterad
Publicerad

De brasilianska gästarbetare som hyrs in för att skrämma besökarna i nöjesfältets spökhus misshandlas ofta, vilket inte har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Det kan vara medveten misshandel, slag och sparkar eller folk som klipper till för att de blir rädda i nöjesfältets spökhus.

Johan Lindgren, områdeschef på Gröna Lund, förklarar i en intervju i dagens DN det inträffade med att de brasilianska artisterna har ”högre tröskel” än många andra medarbetare.

– De är väldigt tacksamma för det jobb de har och vill inte, tror jag, verka gnälliga, säger han.

”Olycklig formulering”

Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund, beklagar uttalandet.

–Det är en väldigt olycklig formulering. Det här handlar inte om några supermänniskor. Skillnaden är att de är utbildade artister, de är otroligt skickliga på att läsa av gästerna och anpassa skrämmandet på rätt sätt, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund.

Hon säger det är väldigt sällan som det sker någon misshandel i spökhuset. När det händer handlar det oftast inte om uppsåt, utan om att en besökare blir rädd och reagerar instinktivt.

-Men det är absolut ingenting vi ska tolerera, det får inte hända.

”Kan inte accepteras”

–Det här är ingenting som kan accepteras, säger avtalssekreteraren Malin Ackholt på Hotell- och restaurangfacket till TT.

Sedan brasilianska artister började arbeta i Spökhuset 2004 anmäldes inte en enda misshandel på tre år. Men flera arbetare vittnar om hårresande historier, enligt DN.

–Det är oerhört skrämmande att man inte vågar ta upp den här problematiken med sin arbetsgivare, det är ju jättefarligt. Den dagen vi har tysta arbetsplatser där folk inte vågar säga ifrån, den dagen har vi en oerhört besvärlig och farlig arbetsmarknad, säger Ackholt.

Gröna Lund har vidtagit flera åtgärder för att öka säkerheten i Spökhuset, bland annat är spökena utrustade med komradio och står ibland bakom galler när de skräms. Däremot har hoten och misshandeln inte anmälts till Arbetsmiljöverket.

-Här har vi brustit i våra rutiner. Vi har nu tydliggjort rutinerna för att det inte ska hända igen, säger Annika Troselius.

Oacceptabelt av arbetsgivaren

Gröna Lund måste organisera arbetet så att ingen utsätts för varken hot eller misshandel, enligt Malin Ackholt.

–Det är oacceptabelt att arbetsgivaren tycker att den anställda måste ha en högre tröskel, säger hon och syftar på områdeschefen Johan Lindgrens uttalande i DN:s artikel.

Enligt henne har problemen med misshandeln på Spökhuset på Gröna Lund inte tidigare kommit till fackets kännedom.

–Vi måste ju titta på hur det här ser ut, i dag har vi ingen kontakt med de brasilianska gästarbetarna eller någon annan som råkat illa ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.