Star stable är ett av spelen som barnen nämner i undersökningen. Foto: TT

Groomarnas nya vapen – spelappar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn blir kontaktade av vuxna i sexuella syften på nätet och många groomare använder spelappar för att komma åt barn.

37 procent av barnen har kontaktats i sexuella syften på internet, av någon som de tror är vuxen. Det visar en Sifo-undersökning från februari, som stiftelserna Childhood och Trast beställt. Bland pojkar har 18 procent kontaktats och bland flickor är det hela 51 procent.

En jämförelse med en liknande undersökning, genomförd av Linköpings universitet 2015, visar att problemet ökar. Den undersökningen visade att 23 procent av barnen blivit kontaktade på något sätt och 32,5 procent av flickorna.

– Fler och fler använder sociala medier och tidigare, därför ökar groomingen. Vi i Sverige är ganska unika med att sätta skärmar i händerna på barn så pass tidigt. Jag träffar på de i årskurs två som har en egen Youtubekanal, säger kriminologen Maria Dufva, som också sitter i styrelsen för Trast.

”Groomare finns överallt”

De kanaler där flest barn har utsatts för sexuella kontakter är Snapchat, Kik, Instagram och Facebook, enligt undersökningen. Men sammanlagt uppgav barnen att de kontaktats i ett 50-tal olika appar och spel.

– Groomare finns överallt där barn finns. Man kan inte säga att Kik är sämre än Snapchat, säger Gustav Alberius, en av grundarna till Trast.

Använder vanliga spelappar

Några av apparna som barnen nämner i undersökningen är Wordfeud, Quizkampen, musical.ly och Star stable. Alla appar där det finns möjlighet att skicka privata meddelanden.

– Och det är rätt många spel och appar som har den möjligheten, säger Gustav Alberius.

Enligt honom behövs nya metoder för att motverka grooming då dagens inte räcker till.

– Vi försöker informera barn och vuxna om problemet och hur man ska försöka agera och samtidigt ser vi att problemet ökar, så uppenbarligen räcker inte det.

Nytt verktyg ska skapa trygghet

Grundproblemet är anonymiteten på nätet menar Gustav Alberius. Trast har därför utvecklat ett verktyg som kopplar en faktisk identitet genom e-legitimation till ett konto på exempelvis ett socialt nätverk.

Användarna kan förbli anonyma för varandra men allt de gör kan spåras av Trast. Förhoppningen är att verktyget ska fungerar som en trygghetsstämpel. 

– Vi ska inte läsa konversationer, vi ska inte övervaka utan vi ska hjälpa barnen och se till att de kan lita på den de chattar med, säger Gustav Alberius.

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser.

Att föreslå en träff eller stämma träff med barn i sexuellt syfte är olagligt och reglerat i Brottsbalken. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum.

Den som stämmer träff och på något sätt förbereder ett möte med en minderårig kan dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.