Asylboende för ensamkommande flyktingbarn. Boendet på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. Foto: TT

Grovt kriminella driver asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Grovt kriminella arbetar på eller driver asylboenden via bulvaner runt om i landet. Fyra av landets sju polisregioner uppger att det förekommer i deras område, visar en ny kartläggning.

Sveriges Radios Ekot har talat med underrättelsesektionerna i landets sju polisregioner för att göra kartläggningen.

Polisens region Väst, region Nord, region Bergslagen och region Mitt uppger att det finns kriminella personer i asylbranschen.

– Vår erfarenhet är att vi ser en ganska skrämmande utveckling när vi ser att det i flera fall handlar om rent grovt yrkeskriminella och andra samvetslösa personer som tar sig in i den här branschen med tanke på att det går att tjäna stora pengar och man gör det snabbt, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i region Mitt, till Ekot.

Kan leda till annan brottslighet

För polisens nationella operativa avdelning NOA är det inte nya uppgifter och det finns underrättelseinformation i ärendet.

– Som alltid i en bransch med snabba upphandlingar så finns det en problematik med att kriminella organisationer slår sig in på marknaden, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid NOA.

Hon beskriver att risken med den här typen av brottslighet är att den kan ge möjligheter till annan brottslighet som kan riktas mot utsatta människor på asylboenden.

– Till exempel prostitution eller att man utnyttjar människor i utsatthet, genom svart arbetskraft och så vidare, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer