– Jag mår inte bra av att bara vara hemma och inte kunna göra saker så jag har blivit sämre nu under våren, säger Magdalena Birgersdotter som lever med diagnoserna panikångest, depression och emotionellt instabilt personlighetssyndrom, även kallat borderline. Foto: Martin Ekelid, SVT.

Personer med psykisk ohälsa kan ha drabbats hårt av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Forskare befarar att de med psykisk ohälsa mår sämre av den pågående pandemin. Under våren minskade besöken till de psykiatriska akutmottagningarna med 20 procent, vilket kan vara en av förklaringarna till att vissa mår sämre. Nu rustar psykiatrin inför en intensiv höst.

Magdalena Birgersdotter lever med diagnoserna panikångest, depression och emotionellt instabilt personlighetssyndrom, även kallat borderline. Sedan coronapandemin bröt ut och hon valde att isolera sig har hon blivit mycket sämre.

– Jag mår inte bra av att bara vara hemma och inte kunna göra saker så jag har blivit sämre nu under våren. Jag får mycket mer panikångest eller ångest överlag. Mina problem med ätstörningar har dragit igång igen och även mitt självskadebeteende. Jag drar mig undan sociala kontakter och slutar höra av mig, berättar hon.

Ska kartlägga psykiatriska symtom 

På Centrum för psykiatriforskning inleddes nyligen en stor studie för att kartlägga hur gruppen som lider av psykisk ohälsa påverkas av pandemin.

– Det här är en väldigt speciell situation med en pandemi som påverkar oss alla.  Det kan dra igång oro, stress och rädsla hos många människor så en typ av grundhypotes är att det kan förvärra psykiatriska symtom hos personer med psykisk ohälsa. Det behöver vi kartlägga och förstå bättre, så vården kan få den informationen och vi kan stå väl rustade inför en andra våg eller andra pandemier, säger Karolina Sörman, som är en av forskarna i gruppen.

“Man var rädd att gå utanför dörren”

I samband med att smittspridningen av coronaviruset tog fart i Sverige minskade antalet besök till de psykiatriska akutmottagningarna. Enligt Socialstyrelsen minskade besöken med 20 procent under perioden mitten av mars till slutet av april, jämfört med föregående år. Det kan ha lett till att vissa mår sämre.

– Vi har fått indikatorer från patientföreningarna att man dels var rädd för att gå utanför dörren men också att man inte ville störa vården. Man tänkte att vården hade fullt upp med pandemin i övrigt, säger Lina Martinsson som är verksamhetschef för Psykiatri sydväst i Region Stockholm.

Enligt Lina Martinsson har trycket återgått till det normala igen och man räknar med en intensiv höst.

– Vi förväntar oss att det kan bli ganska högt tryck på psykiatrin i höst när folk har hållit sig undan och avvaktat, och sen kommer alla och behöver hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.