Ericssons vd Börje Ekholm stäms i New York efter SVT:s granskning av bolagets verksamhet i Irak. Foto: Jessica Gow/TT

Ericssons vd och finanschef stäms i New York efter IS-finansiering

Uppdaterad
Publicerad

Sent på fredagseftermiddagen publicerade telekombolaget Ericsson på sin hemsida ett tillägg för den årsredovisning man publicerat dagen innan. Enligt den kortfattade informationen har Ericssons vd Börje Ekholm och finanschefen Carl Mellander blivit stämda i en grupptalan i New York.

Stämningen handlar om påstådda felaktiga och vilseledande uttalanden i samband med bland annat verksamheten i Irak.

Söndagen den 27 februari publicerade SVT och Uppdrag granskning tillsammans med en rad internationella redaktioner detaljer kring Ericssons verksamhet i bland annat Irak. Enligt uppgifter från bland annat en internutredning från 2019, som Ericsson hållit hemlig för aktieägarna, har sannolikt bolaget betalat pengar till terrororganisationen IS för att få tillgång till vissa transportrutter i Irak.

SVT kunde även tillsammans med journalistorganisationen ICIJ publicera uppgifter från interna dokument inom bolaget som visade på misstänkta mutaffärer i ett tiotal länder mellan 2017 och 2019 – information som inte tidigare varit känd.

Nu har alltså bolaget och ”vissa företrädare” – blivit stämda vid USA:s distriktsdomstol i New Yorks östra distrikt av en investerare.

Har inte meddelat aktiemarknaden

Ericsson har inte kommunicerat med vare sig aktiemarknaden eller berörda myndigheter kring uppgifterna om misstänkta mutbrott och finansiering av terrornätverk. Om det är detta stämningen handlar om i detalj är ännu oklart.

Enligt Ericsson handlar det om ”påstådda överträdelser av amerikansk värdepapperslagstiftning görs gällande avseende påstått felaktiga och vilseledande uttalanden i huvudsak relaterade till bolagets efterlevnad av sina principer och skyldigheter beträffande regelefterlevnad och informationsgivning samt beträffande verksamheten i Irak”.

SVT har sökt Ericsson under fredagskvällen och frågat om fler detaljer kring stämningen. SVT har även begärt en intervju med vd men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.