Cevian och Christer Gardell går nu till angrepp mot Ericsson. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Cevian till angrepp mot Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

En av storägarna i Ericsson, fondbolaget Cevian, går nu till hårt angrepp mot bolaget i anslutning till utredningen om mutor i Irak.

”Ericssons trovärdighet och anseende har tagit omfattande skada av misslyckad bolagsstyrning, nu senast exemplifierat av hanteringen av korruptionshärvan i Irak och bolagets interaktioner med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ)”, skriver man i ett pressmeddelande.

Cevian utvecklar sin kritik:

”Skadan som har orsakats går långt bortom de miljarder som aktieägarna förlorat. Tiotusentals av Ericssons anställda, såväl som Sveriges rykte internationellt, faller också offer för bolagets misskötsel”.

Fondbolaget poängterar att man inte ifrågasätter hur styrelsen försöker att hantera situationen men vill nu se en rad åtgärder, bland annat att man ska återupprätta marknadens förtroende.

”Ge styrelsen ett löpande mandat att köpa tillbaka bolagets aktier. Detta ska göras för att säkerställa att större förvärv och investeringar alltid utvärderas gentemot alternativet att köpa tillbaka Ericssons egna aktier. Ett återköp av aktier under rådande omständigheter skulle påvisa styrelsens övertygelse att den senaste tidens kursfall är överdrivet”, skriver man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.