I snart 50 år har Thage och Berith Johansson bott i sin lägenhet i Malmberget utanför Gällivare. Under hela den tiden har paret varit nöjda med sitt boende, bland annat för att hyran varit relativt låg.
–Vi klarar oss gott och väl med den standard som är, säger Thage Johansson.
Men de bor där på lånad tid, för hela tiden kryper ”gropen” närmare. Det är så Malmbergsborna kallar det hål i marken som bildats från järnmalmsgruvan som det statliga bolaget LKAB driver, och som till slut kommer att sluka hela Malmberget.
Brant hyrestrappa
LKAB har under lång tid löst in hus som sedan rivits och villaägare och ägare av bostadsrätter kompenseras generöst. Men för hyresgäster ser det annorlunda ut. Om LKAB inte lyckas hitta en lägenhet i ett befintligt hyreshus så får hyresgästen flytta in i en nyproducerad lägenhet.
Men nyare hus med högre standard innebär också dyrare hyra. LKAB erbjuder därför en hyrestrappa där hyresgästen först får betala sin gamla hyra, men stegvis närmar sig den verkliga hyran, som nås efter 8 år.
TV: Se mer om hyrestrappan i ett av klippen.
För Thage och Berith Johansson skulle det betyda en fördubbling av hyran, om de skulle flytta in en lika stor nybyggd lägenhet i Gällivare som den de har i Malmberget.
–Den största delen av min pension skulle då gå till hyran, säger Thage Johansson.
Sannolikt kommer liknande kraftiga hyreshöjningar att bli verklighet för många av de hyresgäster som tvingas flytta. För att hitta en lägenhet på egen hand är svårt. Kötiden för en hyreslägenhet hos det kommunala bostadsbolaget är uppemot tio år.
”LKAB borde göra rätt för sig”
Flera kritiska röster har höjts över att så många riskerar att fara illa av en flytt som de inte själva valt.
–Varför ska hyresgästerna riskera högre hyror för att staten driver en gruva? Det är inte rätt, säger Henry Magnusson, regionchef för Hyresgästföreningen region Norrland.
Hyresgästföreningen har tidigare krävt att hyresgästerna ska få behålla sin gamla hyra, men det har inte LKAB gått med på. Istället enades parterna om hyrestrappan, men Hyresgästföreningen anser ändå att LKAB borde ha gjort mer.
–Jag tycker att de ska göra rätt för sig. För människor med lägre inkomster är riktigt oroliga nu, säger Henry Magnusson.
LÄS MER: LKAB: ”Komplicerat att bygge ett nytt samhälle”.
Se hela granskningen i Plus den 6 oktober, 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.
Flytten av Malmberget
Idag bor drygt 4 000 personer bor kvar i Malmberget. De flesta kommer att flytta till Gällivare, några kilometer bort.
Någon gång under 2030-talet kommer hela samhället ha tömts och blivit gruvområde, enligt LKAB:s egna planer.