-Vi har inte ändrat oss, vi står fast vid våra krav, säger ordföranden för gruvtolvan i Kiruna, Harry Rantakyrö, till SVT Text & Webb.
I dag träffas Gruvornas riksförening, en samarbetsorganisation för gruvfacken i Sverige, för sitt årsmöte. Läget i avtalsrörelsen kommer att diskuteras, men enligt Harry Rantakyrö är gruvfacken redan överens. Dels måste det till en text i det centrala avtalet om tillägg för underjordsarbete, dels vill gruvarbetarna ha ett ettårigt avtal. Det centrala avtalet löper över tre år.
Ren lönedumpning
Underjordstillägget är viktigt för att förhindra entreprenörer från att komma in och hänvisa till det centrala avtalet och strunta i att betala tillägget som finns med i de lokala avtalen som tecknats.
Redan idag finns det enligt Harry Rantakyrö en entreprenör i Malmberget som gör det.
-Det är ren lönedumpning, säger han.
Den andra stora stridsfrågan är att det centrala avtalet löper över tre år. Gruvfacken vill ha ett ettårigt avtal, för att gardera sig mot eventuella förändringar i arbetsmarknadspolitiken.
-Vi litar inte på regeringen, även om de kallar sig en arbetarregering, säger Harry Rantakyrö.
Harry Rantakyrö upprepar också att de är beredda på att gå i konflikt.
-Ja, vi är beredda om förbundet tar ut oss i konflikt, men det är inget vi vill, säger han.
Stort stöd från medlemmarna
Stödet från medlemmarna upplever han som stort. Och han tror inte heller att IF Metall kommer att köra över gruvfacken i den här frågan.
-Nej, de förstår oss.
Tomas Nilsson, Gruvfyrans ordförande i Malmberget, säger till TT att det finns hopp för ett eget avtal för gruvfacken.
-I och med att Gruvornas arbetsgivareförening också sade nej till budet finns det fortfarande möjlighet till förhandlingar, säger han och tillägger att trycket från medlemmarna att också åstadkomma rejäla löneökningar är stort.
Löneökningarna för små
På torsdag träffas IF Metalls avtalsråd för att rösta om det centrala avtalet.
IF Metalls avdelning 1, Malmfälten, uppmanar alla ombud vid avtalsrådets möte att rösta nej.
I ett brev till Metallfackets avdelningar i hela landet skriver Hans Fängvall, ordförande för avdelning 1, att drygt tre procents löneökning per år är ”alldeles för lite”.
Gustav Julander, SVT Text & Webb