Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Moström är vd för gruvbolaget LKAB som beräknas bli Sveriges största elanvändare. Han beklagar att regeringen lägger så stor vikt vid kärnkraft. Foto: SVT

Gruvjätten LKAB: ”Politikerna har inte förstått hur vi tänker använda elen”

Publicerad

Gruvjätten LKAB:s vd Jan Moström menar att politikerna som talar om vindkraftens problem när det inte blåser inte har förstått hur LKAB använder el.

– Vi behöver inte el dygnet runt, året om. Med våra vätgaslager köper vi bara el billiga dagar och kan balansera hela elsystemet, säger han.

LKAB beräknas bli Sveriges största elanvändare och vill se en snabbare utbyggnad av vindkraften. Vd:n Jan Moström beklagar regeringens fokus på ny kärnkraft jämfört med nybyggd vindkraft. 

– Om vi främst köper el när det blåser, och då bygger upp lager för den vätgas som behövs även dagar med mindre vind, så kommer vi parera och balansera hela elsystemet, säger Jan Moström.

Näringsministern: Bra dialog

Han menar också att deras upplägg därmed kommer att bidra till att elpriserna sjunker – för alla.

Näringsminister Ebba Busch (KD) säger till SVT att hon har en bra dialog med industrin och vill underlätta även för vindkraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.