I USA firas halloween den 31 oktober, men i Sverige firas högtiden också ofta på Alla helgons afton, alltså fredagen innan Alla helgons dag. I år är detta fredag den 2 november. Foto: TT/Gorm Kallestad/Fredrik Sandberg

Guide: Vett och etikett under halloween

Uppdaterad
Publicerad

Vilket datum gäller, hur mycket får man busa och är det okej att skrämmas på kyrkogården? Här har vi knåpat ihop en guide till dig som ska ge dig ut bland grannarna för att be om godis – eller snarare till dig som skickar ut dina barn dit.

Frågorna kring halloween är nästan lika många som kostymalternativen. För att reda ut hur det hela bör gå till tog vi hjälp av Sofia Larsson, etikettexpert på Svenska Dagbladet.

När ska man fira?

– Det är den 31 oktober som är den riktiga halloween-dagen i USA, men där firar man med maskeradfester både helgen före och efter. Det tycker jag är rimligt att göra i Sverige också.

Vem får gå ”bus eller godis”?

– Du som är från tolv år och nedåt och som är utklädd. Som alltid måste kontext vägas in. I ett kvarter där alla känner alla är det säkert kul när tonåringar kommer förbi, men på andra ställen kan det nog kännas lite hotfullt. Så jag skulle säga tolv och neråt. Och ja, man måste vara utklädd för att det ska kännas rimligt att kräva godis.

Vad får man klä ut sig till?

– Man får klä ut sig till vad man vill, så länge man inte hånar eller kränker någon annan. Låt barnet välja själv, det här är ett kul tillfälle att använda fantasin. För barn måste det inte vara något läskigt, även om många nog tycker det är spännande, och internet är ju fullt av inspiration.

Var får man knacka på?

– Det är fortfarande en så pass ny tradition i Sverige, så jag tycker nog att man ska hålla sig till folk som är släkt, vänner och bekanta. Men visst, har någon fyllt hela trädgården med halloween-pynt så uppskattar de förmodligen ett besök.

Hur mycket godis får man ta?

– Mellan tummen och pekfingret – en näve om det är lösgodis. Men det är väl mer hygieniskt att dela ut styckförpackade godsaker. Och nej, frukt är fortfarande inte godis.

Hur mycket får man busa?

– Jag skulle säga att det är väldigt milda bus som gäller, tuta med en tuta eller dylikt. Det kan lätt bli fel om man busar för grovt.

1. Du har inget godis hemma: ”Man kan ju välja att inte öppna, om man tror man kommer undan med det, eller så kan man ge en liten peng. Och känner jag barnen av idag rätt så tar de förmodligen Swish också.”

2. Du behöver åka kollektivt i din läskiga kostym: ”Man behöver ju inte agera onödigt creepy när mörkret fallit, utan man bör snarare bemöda sig om att vara lite extra trevlig om man är utklädd till något läskigt.”

3. Du vill skrämmas: ”Jag tycker inte att man ska skrämma främlingar överhuvudtaget. Och skrämmer man bekanta som är med på noterna ska man göra det i festlokalen, hemmet och så vidare. Särskilt platser som kyrkogårdar, sjukhus och dylikt ska vara fredade.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer