Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige bör dra tillbaka sin Natoansökan tillfälligt, säger debattören och författaren Kurdo Baksi i söndagens Agenda. Gulan Avci (L) säger att ”det är dumheter”.

Gulan Avci (L): Erdogans krav är orimliga

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) tror och hoppas att statsminister Magdalena Andersson (S) tar Sverige in i Nato utan att svika kurderna.

– Vi är en rättsstat, vi lämnar inte ut vare sig svenska parlamentariker eller medborgare till andra länder.

Turkiet presenterade i tisdags en kravlista för att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Landet kräver bland annat slopat stöd till kurdiska grupper som Turkiet anser vara terrorister, men som i Sverige har setts som frihetskämpar.

Litar på statsministern

Finns det någon punkt Sverige kan backa på eller kompromissa om?

– Nu pågår det förhandlingar. Jag litar fullt ut på att statsminister Magdalena Andersson kommer ta Sverige in i Nato och samtidigt inte svika kurderna längs den här resan, säger riksdagsledamoten Gulan Avci (L).

”Orimliga krav”

Men går det? 

– Den lista som Erdogan har där man kräver att parlamentariker i Sverige och svenska medborgare ska lämnas ut ur landet – det är helt orimliga krav. Vi har en grundlag, vi är en rättsstat, vi är en demokrati, vi lämnar inte ut vare sig svenska parlamentariker eller medborgare till andra länder. 

Kurdo Baksi, debattör och författare, menar å sin sida att Sverige tillfälligt borde dra in sin Natoansökan.

– Sverige måste lära sig att vara aggressivt mot Erdogan, för det är det enda språket han förstår, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet