Erdogan: Samtalen med Sverige och Finland inte på ”förväntad nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att samtalen med densvensk-finska Natodelegationen i förra veckan inte nådde upptill ”förväntad nivå”, rapporterar Reuters.

I förra veckan reste en svensk-finsk delegation till Turkiets huvudstad Ankara för att diskutera ländernas Natoansökningar med Turkiet. Men enligt Erdogan nådde samtalen inte upp till ”förväntad nivå”, rapporterar Reuters och hänvisar till den turkiska statliga tv-kanalen TRT Haber.

– Så länge Tayyip Erdogan är republiken Turkiets ledare kan vi definitivt inte säga ja till att länder som stödjer terrorism blir medlemmar i Nato, säger Erdogan i en intervju med TRT Haber enligt Reuters.

Enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia säger Erdogan att Sverige och Finland har haft förväntningar på samtalen, men att de inte har tagit ”de nödvändiga stegen” för att möta de krav som Turkiet har ställt på länderna för att godkänna deras medlemskap.

Linde: Pågår ansträngningar

Turkiet har motsatt sig ett svenskt och ett finskt medlemskap i Nato och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer som har kopplingar till den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

SVT Nyheter har frågat utrikesminister Ann Linde (S) vad Erdogans senaste uttalande betyder för Sveriges Natoprocess.

”Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera detta ytterligare”, skriver utrikesministern i ett mejl till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.