Den turkiska regeringen, ledd av president Recep Tayyip Erdogan, har publicerat en kravlista för att godkänna ett svenskt Natomedlemskap. Foto: AP/TT/Faksimil

Här är Turkiets kravlista för ett svenskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har presenterat en kravlista för att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Landet kräver säkerhetsgarantier från Sverige för att godkänna ett Natomedlemskap och att landet samarbetar i kampen mot terrorism.

Den turkiska regeringen publicerade listan under tisdagen.

Där skriver regeringen att de sedan 2017 begärt att Sverige lämnar ut personer kopplade PKK/PYD- och Gülenrörelsen utan att få någon positiv respons av Sverige.

– Turkiet kräver att Sverige bryter kontakten med syriskkurdiska YPG – som Turkiet likställer med PKK. Det kommer sig av att man är irriterad på den svenska regeringens öppna och täta kontakter med grupper och tar tillfället i akt i och med Nato-ansökan. Det är ett läge där Sverige behöver Turkiet och där de förstår sitt värde och utnyttjar läget, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

376 miljoner dollar

Landet begär också att Sverige slutar finansiera terrorism. Enligt Turkiet har Sverige meddelat att de förser PKK/PYD med 376 miljoner dollar. Detta trots att PKK bedöms som en terrororganisation av 38 länder – däribland Nato-, EU-länder och Sverige.

– Även om Sverige har terrorstämplat PKK tycker inte Turkiet att man efterlever det i praktiken. Ankara menar att Sverige ser mellan fingrarna med PKK:s aktiviteter i Sverige, säger Tomas Thorén.

Turkiet skriver även att Sverige försett PKK/PYD med vapen.

Enligt UD ger Sverige inte något finansiellt bistånd eller militärt stöd till självstyret i nordöstra Syrien.

Mellan 2016 och 2023 har Sverige bidragit med pengar motsvarande cirka 376 miljoner dollar för Syrienkrisen. Syftet är att bidra till att stötta den syriska befolkningen, samt syriska flyktingar och deras värdsamhällen i grannländerna.

”Syriska kurder tar del av det stöd som ges till i synnerhet nordöstra Syrien, men Sverige ger inte något riktat stöd till syriska kurder eller till de politiska eller militära strukturerna i nordöstra Syrien”, skriver utrikesdepartementet i ett mejl till SVT.

Lyfter vapensanktioner

Regeringen begär även att Sverige lyfter sina vapensanktioner mot Turkiet.

Turkiet skriver också att de förväntar sig att Sverige samarbetar på en högre nivå i kampen mot terrorism. Landet förväntar sig därför att Sverige lämnar konkreta garantier gällande Turkiets säkerhet.

Tidigare har det funnits uppgifter om listor över personer som finns i Sverige som Turkiet kräver utlämnas. Men att några sådana namn inte presenteras nu förvånar inte Tomas Thorén.

– Jag tolkar det som att man inte helt stänger dörren för Sverige. Kraven som framförs är mycket svårsmälta för den svenska regeringen.

Sveriges utrikesminister Ann Linde uppger att det pågår en rad diplomatiska ansträngningar och avstår att kommentera detta ytterligare.

Här är kraven som Turkiet publicerat Foto: iletisim.gov.tr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.