Gunilla lurades på flera hundratusen

Publicerad

Cancersjuka Gunilla råkade ut för bedragare som fick henne att skicka stora summor pengar.
– Jag skäms så oerhört för vad jag gjort.

Gunilla trodde sig ha träffat sin dröm-man på en dejtingsida. Men mannen visade sig vara en simpel bedragare.

–Jag har under hans sol och vårande lyckats försatt mig i en situation som jag aldrig kommer att ta mig ur, säger Gunilla till SVT Nyheter.

Gunilla är änka sen många år och sökte kärleken på nätet. Hon träffade en man som utgav sig för att vara amerikansk marinkårsofficer som hon kom bra överens med och hade täta kontakter med via Skype och e-post. Under 10 månader pratade de med varandra och planerade sitt liv tillsammans. Han sa att han ville flytta till henne i Stockholm.

”Han lovade mig guld och gröna skogar”

I samma veva drabbades Gunilla av aggresiv bröstcancer och gick på strålbehandling och starka mediciner vilket påverkade hennes omdöme.

– När jag berättade att jag hade fått cancer så var han en mycket stöttande person. Han sa att det här skulle gå så bra, jag kommer att ta hand om dig, du kommer att få ett fantastiskt liv tillsammans med mig, ja, han lovade mig guld och gröna skogar, säger Gunilla.

Han bad henne titta på ett hus och sade att han skulle skicka ett paket med kontanter, guld och värdepapper till Gunilla.

– Det var hans besparingar under alla år i armén och nu skulle han gå i pension, sa han.

Stora summor pengar

Men paktetet fastnade i tullen, på sin väg från Afghanistan och för att få loss det så måste Gunilla betala pengar sade den man hon troddde hon kunde lita på.

Det var olika historier, bland annat ytterligare porto, pengar till mutor och så vidare.

– Jag var mitt uppe i intensiv strålbehandling och starka mediciner, vilket måste ha påverkat mig.

Hur mycket pengar skickade du?

– Jag vågar knappt berätta, men i flera olika omgångar så skickade jag över 700.000 kronor.

Trots att både hennes anhöriga och vänner varnade henne, så fortsatte hon att skicka pengar. Tidigare var hon en pensionär med ordnad ekonomi och en bostadsrätt, nu har hon ingenstans att bo och stora skulder

Hon har ingen möjlighet att få tillbaka pengarna, för polisen anser det omöjligt att hitta gärningsmannen, som troligtvis håller till i Västafrika. Hon vill därför varna andra för att begå samma misstag.

– Jag har på grund av medicinering och på grund av min sjukdom och bedrägeriet blivit av med mitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer