Ny metod: Så kan du bli lurad på dejtingsidor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser nu en ny typ av bedrägerier, det handlar om dejtingsajter där ett hundratal lurats den senaste tiden.

Allt fler väljer att träffa kärleken på nätet, men eftersom det blivit allt populärare, så har tyvärr även de mindre kärleksfulla, letat sig dit. För istället för att träffa någon, så använder man sajterna till att lura människor.

– Man utger sig för att vara något exotisk, till exempel en amerikansk marinkårssoldat på uppdrag i Afganistan eller en doktor som jobbar för Läkare utan gränser, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid citypolisen i Stockholm, till SVT Nyheter och fortsätter:

– Man letar också efter en speciell profil, till exempel en ensamstående kvinna mellan 50-60 år.

Professionellt upplägg

Bedragaren startar en mejl eller en brevkonversation som kan pågå mycket länge, allt för att vinna personens hjärta.

Upplägget är mycket professionellt och bedragarna kan till exempel ordna poststämplar från främmande länder för att allt ska verka trovärdigt. När de sen bestämmer sig för att träffas så måste offret skicka pengar på grund av någon oförutsedd händelse.

”Jag flyttar gärna till dig i Sverige, men du måste hjälpa mig och köpa mig loss ur en situation jag hamnat i.”.

– Det kan handla om att man fastnat i tullen, eller sitter oskyldig i fängelse och måste muta tjänstemän, det finns en uppsjö av olika historier, säger Jan Olsson.

”Kan röra sig om miljoner”

Bara i Stockholm har man de senaste månaderna tagit emot cirka 100 anmälda fall, men man tror att omfattningen är betydligt större, eftersom att många kanske inte vågar anmäla att man blivit lurad.

Vad rör det sig om för summor som de blir lurade på?

– Det rör sig mellan 20.000 kr och upp till så mycket som 4 miljoner kronor, säger Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning, till SVT Nyheter.

Polisen har spårat pengar till England och till Västafrika men där slutar spåren. Polisen är övertygade om att det handlar om organiserad brottslighet och att det är samma personer som ligger bakom alla de olika varianterna av de så kallade Nigeriabreven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer