Gunnar Appelgren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gunnar Appelgren: ”Min uppfattning är att det har blivit värre”

Publicerad

När dödsskjutningarna ökar, minskar uppklarningen. För tre år sedan varnade polisen i en intern rapport för utvecklingen och efterfrågade fler utredare. 

– Min uppfattning är att det har blivit värre, säger gängexperten Gunnar Appelgren, en av rapportförfattarna om situationen för utredarna. 

Gunnar Appelgren och två av polisens kriminologer granskade 204 mordförsök och 58 mord med skjutvapen i region Stockholm under åren 2011 till 2017. De konstaterade också att uppklarningen av brott minskade när brotten ökade.  

Då, i oktober 2018, rekommenderades polismyndigheten bland annat att utredningsresurserna i Region Stockholm skulle förstärkas för att kunna organisera sig bättre, men att regionen även skulle ansöka om ”ett stort antal utbildningsplatser” på nationella utbildningar för grova brott-utredare.

”Har blivit värre”

De utbildningsinsatser som gjorts är ”absolut inte tillräckligt”, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren som i dag utvecklar utredningsarbetet i region Mitt. 

Han känner väl till den ansträngda situationen för kollegorna som utreder morden i Järva. 

– Min uppfattning är att det har blivit värre. Man hinner inte färdigt förrän man är tvungen att hoppa över till nästa grova brottsutredning. Och det sliter förstås på individerna, säger han.  

”Dåligt betyg för polismyndigheten”

Han säger att förutom de personliga konsekvenserna i form av att utredare mår dåligt och riskerar att bli sjukskrivna, påverkas utredningarna genom att färre mord klaras upp.

– Det är ett dåligt betyg för polismyndigheten, säger han. 

Polismyndigheten har avböjt att kommentera kritiken och har valt att göra det först i samband med medverkan i ”Aktuellt” klockan 21 i kväll. 

Fakta: Så kan skjutningarna stoppas

Polisens gängexpert Gunnar Appelgren ger exempel på två åtgärder som behövs för att stoppa gängskjutningarna. Fler brott måste klaras upp så att de mest brottsaktiva kan försvinna från gatan. Det kan vara unga grabbar som omhändertas genom socialtjänsten, och de äldre genom att punktmarkeras och lagföra dem för andra brott än nödvändigtvis mord. 

Ökad närvaro från samhället där våldet utövas. Polisen har stor del i det, men övriga samhället måste också återerövra det offentliga utrymmet. Gängen ska inte äga torget, tunnelbanestationen eller entrén till matbutiken. Det måste övriga samhället återta med hjälp av kommunen och näringslivet, för det kan bidra till att minska risken för vedergällningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.