Günter Wallraff bakom masken

Uppdaterad
Publicerad

Den 67-årige legendaren Günter Wallraff har sedan 1960-talet bedrivit undersökande journalistik under flera falska identiteter, bland annat som turkisk gästarbetare.

Hans arbete om arbetsförhållanden inom industrin och andra sektorer har rönt stor uppmärksamhet och till och med gett upphov till verbet ”wallraffa”.

Insmugglad gästarbetare

Mest känd är han för att ha uppträtt som turkisk gästarbetare i dåvarande Västtyskland och därefter rapporterat om omfattande diskriminering samt illegalt insmugglade arbetare i boken Längst därnere (Ganz Unten) från 1986.

I Längst därnere uppträder Wallraff som Ali Levent, och utför hälsofarliga jobb för ett kärnkraftverk, är försökskanin för läkemedelsindustrins tester och jobbar svart för ett byggföretag.

Vardagsrasism

Även i hans senaste bok Svart på vitt (Schwartz auf weiss), som kom ut i oktober i år, har syftet varit att skildra vardagsrasismen i Tyskland. Denna gång har Wallraff under ett års tid levt förklädd till somaliern Kwami Ogonno, en roll genom vilken han bland annat hamnat i våldsamma situationer på grund av sin hudfärg. Materialet har även publicerats som en tv-film med samma namn.

I en intervju med SVT:s Agenda berättar Wallraff om varför han valt att leva förklädd till Somalier. Han berättar att han bland annat ville visa hur utlänningar behandlas.

-Jag behandlades som ett barn, säger Wallraff.

Filmen visar bland annat hur den tyska vardagsrasismen blir verklig, då den utklädde Wallraff föröker ta sig in på ett diskotek. När han blir nekad av dörrvakten frågar han varför.

-För att Afrika är för apor och Europa är för vita, blir då svaret av dörrvakten.

Levde som hemlös

I samband med Bok och biblioteksmässan tidigare i höst släppte journalisten Stig Hansén sin biografi över Günter Wallraff. Hansén har följt Wallraff sedan våren 2007 då han parallellt med arbetet med senaste boken jobbat som en av Tysklands 400 000 telefonförsäljare och avslöjat tvivelaktiga yrkesmetoder.

Desstuom har han jobbat på brödfabriken Weinzheimer som bakar till livsmedelskedjan Lidl, där han skaffat sig brännsår på armar, hals och axlar. Under två iskalla vintermånader levde Wallraff också som hemlös i Köln, Frankfurt am Main, Hannover och andra tyska städer.

Leif Näslund

Fakta: Günter Wallraff

* Günter Wallraff (född 1942) fick sitt genombrott 1969 med reportageboken 13 unerwünschte Reportagen (13 icke önskvärda reportage) där särskilt hans metod att arbeta under täckmantel uppmärksammades.

* Wallraff fortsatte under 1970- och 80-talen med en rad uppmärksammade reportage och böcker, alla med ett klart perspektiv underifrån.

* Hans ärkefiende blev den mäktiga mediekoncernen

Springer, som drog i gång en veritabel vendetta mot honom sedan han skrivit avslöjande reportage inifrån om den cynism som kännetecknade tidnings-ledning och journalistik på dess flaggskepp Bild-Zeitung.

* Smutskastningen av Wallraff kulminerade 2003 när Springerpressen hävdade att han varit agent för Stasi, den östtyska säkerhetstjänsten. Tyska domstolar har dock slagit fast att det inte finns fog för anklagelserna och att Wallraff inte får kallas Stasimedarbetare.

* Wallraff har också beskyllts för att sätta eget namn på andras reportage.

* Wallraff, som har besökt Sverige flera gånger, fick det svenska Monismanienpriset 1973 och har fått en rad andra utmärkelser.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.